Végre nem Magyarországot figyelmeztették a hiány miatt

Infostart
2007. október 9. 18:38
Nem került napirendre a magyar konvergenciaprogram az Európai Unió pénzügyminisztereinek luxemburgi tanácskozásán, értékelték ugyanakkor az elmúlt év intézkedéseit.

A magyar pénzügyminiszter az InfoRádióban elmondta: az egyik napirendi pontként azokról a reformprogramokról tárgyalt a pénzügyminiszterek tanácsa, amelyek megalapozzák, hogy az unió országaiban csökkenjenek a költségvetési hiányok.

Ennek kapcsán külön értékelte az unió az elmúlt egy év magyarországi intézkedéseit, például a közigazgatásban bevezetett teljesítményértékelési rendszert; illetve a különböző országokban érvényes költségvetési szabályok tapasztalatait - tette hozzá Veres János.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy valószínűleg nem kerül önállóan az Európai Bizottság és a tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa elé az a féléves beszámoló, amelyet Magyarország nemrégiben juttatott el Brüsszelbe a konvergenciaprogram végrehajtásának második hat hónapjáról.

A két uniós intézmény a legfrissebb információk szerint legközelebb a konvergenciaprogram aktualizált változatának decemberi benyújtását követően foglalkozik külön Magyarországgal - fűzte hozzá.

Veres János közölte: figyelmeztették Csehországot, amiért az nem volt képes a vállalt arányban csökkenteni a deficitet; az intézkedésekből pedig az látszik, hogy a hiányt középtávon sem sikerült 3 százalék alá vinni, csak 2010 után.

Hanganyag: Albert Dénes


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást