A lengyeleken bukhat el az Európai Parlament létszámának csökkentése

Infostart
2007. október 8. 11:23
Ma szavaz az Európai Parlament a brüsszeli törvényhozás létszámának csökkentéséről. A javaslat szerint 2009-tol a jelenlegi 785 képviselő helyett csak 750-en vehetnének részt a parlamenti munkában. A magyar EP képviselők száma kettővel csökkenne.

Az Európai Parlament illetékes bizottsága után a plenáris ülésen is szavaznak a képviselők arról a francia-román javaslatról, amely a jelenlegi 785-ről 750-re csökkentené a brüsszeli törvényhozás létszámát.

A 35 fős csökkentés gondolata nem új keletű, hiszen a 2004-től 736 fővel működő parlament létszámát január elsejétől 50 bolgár és román képviselővel meg kellett emelni, de azzal a kitétellel, hogy a következő parlamenti választáson, 2009-ben vissza kell csökkenteni a létszámot az eredetire.

Maximális létszám: 750 fő

Alain Lamassoure és Adrian Severin javaslata 750 főben határozza meg az Európai Parlament létszámát, azzal a kitétellel, hogy egy-egy országnak legalább hat, maximum 96 képviselője legyen.

Az arányos csökkentés miatt egy-egy tagállam befolyása nem változik érdemben, így úgy tűnik, többségük támogatja is a javaslatot. Magyarország képviselőinek a száma - akárcsak a legtöbb 10 milliós népességű államé - a jelenlegi 24-ről 22-re csökkenne.

Varsó tiltakozik

Egyedül Varsó tiltakozik. A lengyelek ugyanis minden változtatásnál azt követelik, hogy azonos bánásmód illesse őket, mint a spanyolokat. Csakhogy Spanyolország területe és népessége is jelentősen nagyobb Lengyelországénál, a javaslat pedig - ehhez igazodva - 54 spanyol és csak 51 lengyel képviselőt juttatna Brüsszelbe és Strasbourgba.

Az ügy tehát a lengyel tiltakozáson bukhat el, de valószínűleg nem most, hanem az állam- és kormányfők októberi, vagy decemberi csúcstalálkozóján.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást