Két kulcsfontosságú tanú megtagadta a vallomástételt Diana halála ügyében

Infostart
2007. október 7. 20:40
Nem hajlandó tanúvallomást tenni Diana hercegnő halála ügyében két kulcsfontosságú tanú: az a lesifotós, aki az utolsó képet készítette a hercegnőről a Ritz Szálloda előtt és annak a taxinak a sofőrje, amely a feltételezések szerint karambolozott a Dianát szállító Mercedesszel a párizsi alagútban.

Jacques Langevin az a paparazzo, aki az utolsó képet készítette Dianáról a párizsi Ritz előtt. Õ korábban azt ígérte, hogy tanúvallomást tesz a londoni fellebviteli bíróságon, ahol a múlt kedden kezdődött a tíz évvel ezelőtti halálos baleset tárgyalása és a halottkémi vizsgálat.

Most azonban megváltoztatta a véleményét, és mégsem hajlandó tanúskodni, akárcsak Le Van Thanh francia taxisofőr; ő vezette a feltételezések szerint azt a Fiat Unót, amelyik összeütközött Diana hercegnő autójával a Pont d'Alma alagútban.

Mi lesz az összeesküvés-elméletekkel?

A 32 éves taxisofőrt többször is hiába szólította fel a tárgyalást vezető Scott-Baker a tanúskodásra. A vizsgálatot pedig kettejük vallomása nélkül nagyon nehéz lesz lefolytatni. Az általuk szolgáltatott bizonyítékok ugyanis hatálytalaníthatták volna azokat az összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint a hercegnőt és barátját, Dodi Fayedet a brit titkosszolgálat gyilkoltatta meg.

A bíróság a múlt héten tekintette meg azokat a felvételeket, amelyeket a szálloda ipari kamerája rögzített, és amelyeken látszik, hogy a Mercedest később vezető Henri Paul odaint Langevin-nak.

Ha kiderülne, hogy a sofőrt a paparazzo fizette, akkor kizárhatnák azt a lehetőséget, hogy a férfi a brit titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. A zsebében ugyanis 1200, a számláján pedig 170 ezer fontot találtak.

A paparazzo úgy érzi: elárulták

Langevin egyik kollégája, a szintén lesifotós Fabrice Chassery szerint azért változtatta meg a véleményét, mert a bíróság nyilvánosságra hozta az utolsó képet, amelyet a szálloda előtt a hercegnőről készített. "Ez Jacques fotója, ott álltam mellette, amikor készítette. Senki nem kért engedélyt tőle arra, hogy felhasználja a felvételt. Nem akarta, hogy ez a kép nyilvánosságra kerüljön, ezért nagyon el van keseredve" - nyilatkozta Chassery.

Langevin azért van bajban, mert a kép az egyik bizonyíték, amelyet Dodi apja, a Harrods áruház tulajdonosa fel akar használni ellene és két másik fotós ellen, akiket azért perelt be, mert megsértették a fia személyiségi jogait, amikor az autó belsejében fényképezték le.

"Nem akarok belekeveredni"

Sem a francia, sem a brit hatóságok nem kényszeríthetik Langevint és a taxisofőrt arra, hogy tanúskodjon. Le Van Thanh elismerte, hogy ő vezette a Fiat Unót, de azt is tudni szeretnék, volt-e vele valaki az ütközés során - így lehetne kizárni, hogy külföldi ügynökök vagy bérgyilkosok végeztek volna a hercegnővel.

Le Van Thanh azonban közölte: esze ágában sincs segíteni a vizsgálatot. "Nem akarok belekeveredni ebbe a dologba. Olyan régen történt" - nyilatkozta a kétgyerekes családapa.