Sólyom látogatása tovább borzolja a szlovák politikusok kedélyét

InfoRádió / MTI
2007. október 3. 20:31
Az utóbbi tíz napban megromlott magyar-szlovák viszony további elmérgesedésére utaló megnyilatkozások hangzottak el szerdán Pozsonyban azzal kapcsolatosan, hogy Sólyom László magyar államfő kedden nem hivatalos látogatást tett Révkomáromban, ahol a Benes-dekrétumok pozsonyi megerősítését bíráló véleményének is hangot adott, mire Robert Fico szlovák kormányfő Sólyom szlovákiai kitiltására utaló megfogalmazásra ragadtatta magát.

Fico szerint Szlovákia a jövőben nem fogja elnézni, hogy úgymond valaki csak úgy átlépje az államhatárt, és magánlátogatáson bírálja a hivatalos szlovák szerveket, így a parlamentet, amely a közelmúltban megerősítette a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő Benes-dekrétumokat.

A Sólyom Lászlót bírálók egyike sem volt hajlandó méltányolni azt a körülményt, hogy a magyar államfő tervezett látogatását a pozsonyi magyar nagykövetség a diplomáciai szokásrendnek megfelelően már három héttel korábban bejelentette a szlovák külügynek és az elnöki irodának.

A zömében durva hangvételű szlovák nyilatkozatokra reagálva a Magyar Koalíció Pártja (MKP) annak a véleményének adott hangot, hogy Fico három hónappal a térség országainak schengeni csatlakozása előtt sem érti, mit jelentenek az Európai Unió polgárainak szabad mozgásáról szóló rendelkezések, s igen szerencsétlen és sajnálatos, hogy Fico úgymond észak-koreai optikával tekint az unió polgárainak szabad mozgását szavatoló jogokra.

"Demarsok kora"


Az MKP elnöke Csáky Pál jelezte: ismeretei szerint az EU rövidesen írásban emlékezteti Pozsonyt a magyar-szlovák viszony megromlását eredményező körülmények veszélyére. Csáky utalt arra, hogy mindez a Vladimír Meciar kormányzása idején megismert "demarsok korát" idézi.

Hasonlóan súlyos bírálatot fogalmazott meg Budapest címére Ján Kubis szlovák külügyminiszter is, s ezzel egyidejűleg már tudni lehetett, hogy szerdán késő délutánra bekérették a szlovák külügyminisztériumba Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetet, akinek a tárca egyik főigazgatója diplomáciai nyelven tolmácsolta a napközben kevésbe diplomatikusan megfogalmazott álláspontot.

Slota volt az első


Elsőként a Fico-koalícióhoz tartozó szlovák nemzeti pártvezető (SNS) Ján Slota emelte fel szavát Sólyom keddi látogatása ellen. Az a Slota, akinek szélsőséges megnyilvánulásai miatt Fico pártját, a Smer-Szociáldemokráciát az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) másfél éve alkalmatlannak tartja az ESZP-tagságra.

Szerdán Pozsonyban biztosra vették, hogy az ESZP csütörtökön esedékes brüsszeli döntése megint nem kedvez Ficónak, mert már értésére hozták, hogy amíg Slotával cimborál, nincs helye az európai szocialisták között. Fico ezért már kedden durva hangnemben kioktatta az ESzP elnökét, Poul Nyrup Rasmussent is.

Gasparovic szerint Sólyom beavatkozott a szlovák belpolitikába


Kora este Sólyom László szlovák partnere, a Révkomáromból távol maradó Ivan Gasparovic államfő szóvivője útján azt a véleményét hozta nyilvánosságra, hogy mivel "a magyar államfő hivatalos szlovák intézményeket látogatott meg, s ott a magyar belpolitika kérdésein kívüli témákban is megnyilatkozott..., hangsúlyosan beavatkozott a független Szlovák Köztársaság belpolitikájába, ami nem kedvez a Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak javítását célzó törekvéseknek."

Pozsonyi elemzők megjegyzik: Fico azért nyugtalan, mert tudja, hogy pártja továbbra is alkalmatlan az ESZP-tagságra, s tudja azt is, hogy amennyiben Slotának ellentmond, vagy elhatárolódik tőle, akkor oda a koalíció, oda a szélsőségesen hazafias érzelmű szavazók tábora, akiket a Slota-féle magyarellenes gyűlölettel bármikor eredményesen lehet mozgósítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Sólyom-látogatás utóélete
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást