Juscsenko nagykoalícióra kérte a pártokat Ukrajnában, de hiába

InfoRádió / MTI
2007. október 3. 16:40
Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdán felszólította "a választások győzteseit", hogy alkossanak nagykoalíciót és közös kormányt.

"Megbízom a Régiók Pártját, Julija Timosenko Blokkját és a Mi Ukrajnánkat, valamint a választások többi győztesét, hogy kezdjenek puhatolózó tárgyalásokat a parlamenti többség és a kormány megalakításáról" - jelentette be a Nyugat-barátnak tartott Juscsenko a televízióban közvetített nyilatkozatában.

"Egyetlen célom van: Ukrajnának egységesen kell kikerülnie a választásokból" - tette hozzá.

Viktor Janukovics kormányfő üdvözölte az államfő nagykoalícióra tett javaslatát, Julija Timosenko, a nyugati irányultságú "narancsszínű forradalom" egyik vezéralakja viszont elutasította azt.

Abban az esetben, ha Juscsenko Mi Ukrajnánk pártja és a Régiók Pártja koalícióra lép, mi ellenzékben maradunk - közölte Timosenko internetes honlapján.

Az elnök a szavazatok 99,51 százalékának kiértékelése után lépett színre kérésével. Az adatok szerint Janukovics pártja, a Régiók Pártja 34,3 százalékkal vezet, őket Timosenko blokkja követi 30,76 százalékkal, a harmadik Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk 14,19 százalékkal. Janukovics számolhat még a kommunisták 5,38 százalékával, de együtt is csak 39,66 százalékot gyűjthetnek össze, szemben a "nyugatosok" 44,98 százalékával.

Kérdés, hogy Litvin Blokkja (3,96 százalék) hová csatlakozik, de ő sem segítheti hatalomra Janukovicsot. A szocialisták a pillanatnyi helyzet szerint nem jutnak be a parlamentbe, mert csak 2,87 százalékot szereztek.

Elemzők a "nyugatosok" koalícióját jósolják.