A rossz terméssel magyarázzák az élelmiszerárak emelkedését

Infostart
2007. október 3. 15:30
Szlovákiában már a közeljövőben jelentősen emelkedhetnek az élelmiszerárak - állítják a szakemberek. A drágulást a rossz terméssel magyarázzák.

A szlovák sajtóban egyre gyakrabban jelennek meg hírek arról, hogy a következő hónapokban nagymértékű élelmiszerár-növekedésre lehet számítani. Leginkább a liszt, a tej, a csirkehús és az olaj drágulhat.

A termelők és kereskedők mindezt az elmúlt két év katasztrofális termésével és az egyre növekvő energiaárakkal magyarázzák. A beszállítók a tej és a tejtermékek esetében az év végéig 10-15 százalékos áremelést jeleznek, az előrejelzések szerint azonban ennél nagyobb drágulás is várható.

A csirkehús hiánya már júniusban gondokat okozott, a tenyésztők így folyamatosan emelték az áraikat. Hónapról hónapra drágább a tojás és a liszttermékek is.

Az előrejelzések szerint novemberre augusztushoz viszonyítva akár 20 százalékkal is növekedhet a liszt ára. Az olajtermelők az év végéig 15-20 százalékos áremelést jeleztek.

A Szlovákiai Fogyasztók Szövetsége máris önmérsékletre szólította fel az árképzésnél a termelőket és a kereskedőket. Azt szeretnék elérni, hogy a drágulás terheit ne hárítsák kizárólag a fogyasztókra.

Hanganyag: Protics János


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást