A brit képviselők halmozhatják az állásokat

Infostart
2007. október 3. 20:02
A brit parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályok nem tiltják, hogy a honatyák és honanyák különböző cégek igazgatótanácsában üljenek, a miniszterek vagyonát - legyen akár szó vállalati részvényekről - ugyanakkor sokkal jobban figyelik. Az álláshalmozás sem kifejezetten tiltott, viszont nem bevett gyakorlat.

Londonban kezd felpörögni a főpolgármesteri választási kampány. Vajon továbbra is az úgynevezett dugódíjat bevezető, és ezért külföldön is ismert Ken Livingstone marad a város első embere, vagy a borzas hajú és sajátos humoráról ismert Boris Johnson leváltja?

Utóbbi - aki jelenleg konzervatív parlamenti képviselő - jelezte, hogy megválik mandátumától, ha megválasztják főpolgármesternek. Erre senki sem kötelezi, de ez az elfogadott norma - derül ki Patrick Dunleavy, a Londoni Közgazdasági Egyetem brit politikával foglalkozó professzorának szavaiból.

"A brit képviselőknek lehet más állásuk - sokan például cégigazgatók. Érdeknyilatkozatot kell tenniük a parlamentben, és ebben vallaniuk kell vállalatvezetői állásukról, részvénytulajdonukról és arról, honnan származik a jövedelmük. Általánosan nem bevett szokás, hogy a képviselők egyben polgármesterek is legyenek, és a polgármesterek amúgy sem fontos tisztviselők a brit politikai életben" - hangsúlyozta a professzor.

A rendszer az önkorlátozásra épül

Kivéve Londont és néhány nagyobb várost - és éppen ezért tette az amúgy képviselősége mellett korábban egy politikai magazint szerkesztő konzervatív jelölt az ígéretet arra, hogy nem halmozza az állásokat.

A rendszer tehát nem tiltásra, hanem önkorlátozásra épül - tette hozzá Dunleavy professzor. "A pártoktól is függ, mi a gyakorlat. A konzervatívok például hagyományosan üzletbarát politikát folytattak, és ezért sok képviselőjüknek voltak üzleti érdekeltségeik. Az utóbbi időben volt néhány botrány, mert az úgynevezett árnyékkormány tagjai túl sokat voltak távol a parlamenttől üzleti ügyeik miatt. A rendszer azonban az önszabályozásra és ezen belül egy parlamenti bizottság munkájára épül" - fejtette ki.

A miniszterekre szigorúbb szabályok vonatkoznak

Dunleavy ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a képviselőktől elvárják: felszólalásaikban jelezzék érintettségüket, és ha ez jelentős, akkor inkább maradjanak távol a vitától.

A kormányban és annak bizalmas belső körében, a kabinetben helyet foglaló képviselőkre ugyanakkor szigorúbb szabályok vonatkoznak - részvényeiket például egy független vagyonkezelőre kell bízniuk, és nem nyúlhatnak hozzájuk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást