Sólyom-látogatás a Benes-dektrétumok árnyékában

Infostart
2007. október 2. 13:33
A szlovákiai magyar párt vezetőivel is tárgyal Sólyom László keddi révkomáromi látogatása során. A köztársasági elnök a helyi önkormányzat és a Palatinus Polgári Társulás meghívására érkezett a magyarlakta határvárosba.

Sólyom László röviddel azután érkezett Szlovákiába, hogy a Benes-dekrétumokat megerősítő szlovák parlamenti határozat miatt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke lemondta tervezett kelet-szlovákiai útját.

Ugyancsak emiatt a magyar fél nem vett részt a szlovák és magyar parlament külügyi bizottságának találkozóján, és az Országgyűlés közigazgatási bizottsága sem képviseltette magát azon a szlovákiai tanácskozáson, amelyet a visegrádi társbizottságokkal folytatott volna.

Sólyom László korábban többször is hangsúlyozta: nem diplomáciai szintű látogatásról van szó, a szlovákiai magyarok meghívására utazott Révkomáromba.

Rövid időn belül ez a magyar államfő második szlovákiai útja, legutóbb augusztusban Deákiban járt, ugyancsak magánlátogatáson, ami kiváltotta a kormánykoalcióban résztvevő Szlovák Nemzeti Párt éles tiltakozását.

A magyar államfő délelőtt megbeszélést folytatott a Duna-menti város vezetőivel, majd megtekintette a helyi múzeum dísztermében kiállított festményeket.

Sólyom László találkozik még egyes helyi intézmények és civil szervezetek képviselőivel, ezt követően pedig a Magyar Koalíció Pártja vezetőivel folytat eszmecserét.

A komáromi Selye János Egyetem tanárai és diákjai délután beszélgetésre várják az elnököt.

Sólyom László megtekinti a komáromi erődrendszer egy részét, ünnepi beszédet mond Árpád-házi II. András szobrának átadásán az Európa udvarban, majd leleplezi Medgyaszay István építész emléktábláját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást