Nyilvánosságra kerülnek Diana hercegnő titkai

Infostart
2007. október 2. 08:48
Kedden kezdődik a bírósági tárgyalás a tíz éve elhunyt Diana walesi hercegnő halála ügyében. Az előzetes tervek szerint a meghallgatás legkevesebb fél évig tart majd és 10 millió fontba (3,6 milliárd forintba) kerül majd. Az 1997-ben autóbalesetben elhunyt hercegnő két fia állítólag rettegve várja, hogy az esküdtek előtt darabokra szedjék édesanyjuk életét.

A londoni Fellebviteli Bíróságon kedden megkezdődik Diana walesi hercegnő tíz évvel ezelőtti halálos balesetének tárgyalása. A várhatóan fél évig tartó és 10 millió fontot (3,6 milliárd forintot) felemésztő folyamat célja eldönteni: mi vezetett Károly trónörökös korábbi felesége és akkori partnere, Dodi Fayed halálához 1997. augusztus 31.-én.

Alighanem minden idők egyik legszenzációsabb bírósági tárgyalását követheti majd végig a közvélemény - legalábbis ettől tartanak Diana hercegnő fiai, Vilmos és Harry hercegek.

Tárgyalják-e a legvadabb összeesküvési elméleteket?

"Tisztában vannak azzal, hogy a következő pár hónap fájdalmas lesz a számukra. Nem túlzás azt állítani, hogy rettegnek a tárgyalástól. Diana köztulajdon volt, az elkövetkező fél évben pedig életének minden apró momentumát szétboncolják a bíróság előtt" - mondta egy, a hercegekhez közeli forrás.

A The Sun bulvárlap által meg nem nevezett forrás szerint Vilmos és Harry remélik, hogy a legvadabb találgatások és összeesküvési elméletek nem jutnak az esküdtszék elé, "de nincsenek illúzióik".

A hercegek nem jelennek meg a bíróság előtt, nevükben magántitkáruk, Jamie Lowther-Pinkerton, a brit légierő és a király gárda volt tisztje vesz részt a tárgyaláson.

Mind Vilmos, mind Harry herceg elfogadták, hogy édesanyjuk tragikus balesetben veszítette életét tíz évvel ezelőtt Párizsban.Mohammed Fayed, a kulcsszereplő

Nem így Dodi Fayed apja, Mohammed, aki teljesen másképp értékeli a történteket. A Harrods luxusáruház milliomos tulajdonosa a haláleset óta azt hangoztatja, hogy fiát és annak szeretőjét a brit titkosszolgálat emberei ölték meg, Fülöp herceg és Károly trónörökös megbízásából.

Mohammed Fayed egyébként a meghallgatás egyik főszereplője lesz, hiszen az már kiszivárgott, hogy 68 tanút szeretne beidéztetni, reményei szerint köztük Fülöpöt és Károlyt is.

Mindenkit beidéznek

"Hallgassanak a lelkiismeretükre. Ha valaha is szerették Dianát, most eljött az ideje, hogy kimutassák azzal, hogy közreadják azokat az információkat, melyeket eddig annyira rejtegettek" - szólította fel a brit uralkodóház tagjait a napokban Mohammed Fayed.

A tárgyalásra beidézik majd a titkosszolgálatokat, a rendőrséget, a balesetben szintén elhunyt sofőr, Henri Paul szüleit és a férfi főnökeit.

A bíróság feladata lesz eldönteni az elhunytak személyazonosságát, haláluk helyszínét és okát. A testület ugyanakkor nem dönt arról, hogy ki felelős a balesetért.Elképzelhető ítéletek

1. Baleset
Az eredeti francia nyomozás és a Lord Stevens által vezetett brit vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy baleset történt. Mindkét vizsgálat arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a tragédiát az italosan és gyógyszerek hatása alatt vezető sofőr, Henri Paul gyorshajtása okozta. Ha a bizonyítékok most is hasonlóak lesznek, akkor a baleset a legvalószínűbb ítélet.

2. Gyilkosság
Az összeesküvés-elméletek hívei eddig sem voltak hajlandóak elfogadni a két hivatalos vizsgálat eredményét. Mohamed Fayed azt állítja, hogy a balesetet a brit titkosszolgálat okozta. A milliomos szerint Diana hozzá akart menni a fiához, amit a szigetország elitje rossz szemmel nézett. Mohamed Fayed egyértelműen azt szeretné, ha az ítélet gyilkosság lenne.

3. Nem születik döntés
Minden fél számára alighanem a legkevésbé kielégítő eredmény az lenne, ha az esküdtszék képtelen lenne dönteni az előző két verzió között. Mindenekelőtt Vilmos és Harry herceg szenvedné meg az ügy lezáratlanságát. Mohamed Fayed ugyanakkor alighanem kis sikerként könyvelhetné el, hogy sikerült a közvéleményben elültetni a kétely magját.