"Litvinyenko magát mérgezhette meg"

Infostart
2007. október 2. 17:01
Köztársasági elnök nem, csak parlamenti képviselő akar lenni Andrej Lugovoj egykori orosz hírszerző tiszt, akit Nagy-Britanniában azzal vádolnak, hogy ő mérgezte meg oda menekült volt kollégáját, Alekszandr Litvinyenkót. Lugovoj most interjút adott egy orosz hírportálnak, amelyen elmondta, London mindenféle bűnözők menedékhelye, így nem kell azon csodálkozni, ami ott történt.

Andrej Lugovoj fizikailag remek formában érzi magát, de lelkileg megviseli, hogy nemzetközi diplománciai botránnyá dagadt gyilkossággal gyanúsítják - fejtegette a gazeta.ru orosz hírportál interaktív interjújában.

A Putyin elnököt élesen bíráló, és Londonba menekült Alekszandr Litivinyenko meggyilkolásával vádolt üzletember azt mondta: "ő maga és családja is egy kegyetlen radioaktív támadás" áldozata volt, de azóta felépült.

"London a kalandorok és terroristák rejtekhelye"

Mint hozzátette, a londoni eseményeken nem kell csodálkozni, mivel a brit főváros már néhány évszázada "a kalandorok, banditák, terroristák és mindenféle kalóz menedékhelye", és ezek az emberek saját országuk igazságszolgáltatása elől menekülnek.

Az újabban egyre nagyobb közéleti szerepet vállaló Lugovoj nemrég azzal lepte meg a közvéleményt, hogy elmondta: indul a decemberi orosz parlamenti választásokon. Ami meglepőbb, hogy azonnal felkerült a szórakoztatóan karizmatikus ultranacionalista, Vlagyimir Zsirinovszkij Liberális Demokrata Pártja listájának harmadik helyére.

Zsirinovszkij önzetlen támogatása

Lugovoj azzal magyarázta a választást, hogy nehéz pillanataiban a Liberális Demokrata Párt ajánlott fel neki erkölcsi és jogi támogatást, úgymond "mindenféle politikai szándék nélkül". Elmondta azt is: elégedett az orosz állam fejlődésével, a fokozódó centralizációval, "mert egy ilyen nagy országot másképp nem lehet irányítani".

És, bár úgy tűnik Putyin elnököt nagyra tartja, az örökébe azért nem akar lépni. Mint kifejtette: félreértik, ha azt hiszik, elnök akar lenni, ő korábban csak azt mondta, hogy bármely orosz állampolgárnak megtiszteltetés lenne az ország vezetése.

Lugovoj beszélt arról is, hogy Oroszországnak helyre kell állítania a tekintélyét, és szeretné, ha az orosz tengeralattjárók szabadon szelnék az óceánokat, a stratégiai bombázok pedig ott járőröznének, ahol fontos nekik.

"Litvinyenko magát mérgezhette meg"


Az ellene felhozott angliai vád kapcsán sérelmezte, hogy a brit hatóságok nem osztják meg állítólagos bizonyítékaikat. Ugyanakkor azt állította: teljességgel elképzelhető, hogy Litvinyenko - ügyetlenségből - saját magát mérgezte meg a radioaktív polónium 210-es izotóppal.

"Erre sok közvetett bizonyítékom van, csakúgy, mint az orosz főügyészségnek" - mondta.

A Liberális Demokrata párt eddig az összes választáson bejutott az orosz dumába, ezért valószínű, hogy Andrej Lugovoj hamarosan parlamenti képviselő lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lugovoj képviselõ lenne
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást