Gazdát cserél a Potsdamer Platz

Infostart
2007. október 2. 22:59
Az újraegyesült német főváros egyik jelképe, a Potsdamer Platz rövidesen gazdát cserél: a két, alighanem legmarkánsabb beruházó, a Daimler-Chrysler és a Sony eladja ott álló ingatlanát, amelyeknek az értéke együttesen meghaladja a kétmilliárd eurót.

A berlini Potsdamer Platz évtizedeken át Európa egyik legforgalmasabb tere volt, a 20-as években ott állítottak fel az első villanyrendőrt is.

A második világháború pusztítása a Postdamer Platzot sem kímélte, és 1990-ig a tér közepén húzódott az Európát és Németországot is kettéosztó vasfüggöny.

Az újraegyesülést követően gyors ütemben karcsú felhőkarcolók épültek, és így a tér az új Berlin egyik legmarkánsabb központjává fejlődött. A japán Sony és a luxus gépkocsikat gyártó Daimler-Chrysler is a Potsdamer Platzon építette fel berlini székházát.

Most azonban mindkét cég úgy döntött, megválik az ingatlanától és - mint a Financial Times német kiadása írja - az anyagi problémákkal küzdő Daimler-Chrysler legalább másfél milliárd euró bevételét reméli az épület eladásától. A Sony valamivel alacsonyabb székházát legfeljebb 700 millió euróra taksálják.

Noha sem a Daimler-Chrysler, sem pedig a Sony nem kommentálta az ingatlan eladási szándékát, jól értesült források feltételezik, hogy mindketten kevésbé költséges helyen fognak székházat bérelni a német fővárosban, és az eladásból befolyt összeg nagy részét üzleti célokra fogják felhasználni.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást