Gumibotokkal és könnygázzal támadtak a tüntetőkre a burmai katonák

Infostart
2007. szeptember 26. 07:53
Gumibotokkal és könnygázzal támadtak rá a katonák szerdán Mianmar legnagyobb városában, Rangunban a tüntetőkre, és a soraikban megjelenő szerzetesekre - közölték szemtanúk. Az Európai Unió szankcióinak szigorításával fenyegette meg a katonai kormányzatot arra az esetre, ha erőszakot alkalmaz a fegyvertelen, békés tüntetők ellen.

Az EU 1996-ban vezetett be büntetőintézkedéseket Mianmar (a volt Burma) kormánya ellen; egyebek között fegyverembargóval és a katonai junta vezető személyiségeire vonatkozó beutazási tilalommal sújtotta az ázsiai országot. A portugál elnökség bejelentette: ha a junta erőszakot alkalmaz, tovább szigorítják majd a szankciókat.

A brüsszeli figyelmeztetés az után hangzott el, hogy szemtanúk beszámolói szerint a katonák gumibotokkal és könnygázzal támadtak rá a tüntetőkre, akik a Svedagon pagodánál gyülekezte, hogy elinduljanak az újabb, immár kilencedik tiltakozó menetre.

Szamtanúk beszámolói szerint figyelmeztető lövések is eldördültek, és a hadsereg körbezárta a ranguni kolostoroka. A hatóságok nyolcvan embert őrizetbe vettek. Õket három teherautóval szállították el a helyszínről.

Ezzel egy időben ötszáz szerzetes kezdett el menetelni a Szule pagoda felé, ahol a korábbi tüntető menetek véget értek. A tiltakozókhoz sokan csatlakoznak, egyre növekszik a résztvevők száma - számoltak be az eseményekről szemtanúk.

A katonai hatóságok letartóztattak két vezető ellenzéki aktivistát is.