A polgármester "lelkiismeretlen, arcátlan és visszataszító"

Infostart
2007. szeptember 26. 20:52
A Nemzetközi Tűzoltószövetség azzal vádolja Rudy Giulianit, a republikánusok lehetséges elnökjelöltjét, hogy pénzgyűjtésre használja a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékét, ez pedig visszataszító.

A szövetség szerint sérti a Világkereskedelmi Központ területén elhunyt ezrek, köztük 343 bátor tűzoltó emlékét, hogy a terrortámadás dátumát használta ki egyik kampányakciójában.

A republikánus Rudy Giuliani 2001-ben New York polgármestere volt. Az elnöki cím megszerzéséért folytatott kampányának témái közé is bekerült a terrorizmus elleni harc.

Nem csak a Nemzetközi Tűzoltószövetség bírálta Giulianit a furcsa akcióért. A demokraták egyik lehetséges elnökjelöltje szerint az, hogy a politikus így próbál pénzt gyűjteni, egyszerűen "lelkiismeretlen, arcátlan és visszataszító".

Rudy Giuliani szóvivője ugyanakkor kijelentette: a "9,11 dollár Rudy-ért"-akció beindítása nem az ő ötletük volt, ilyesmi nem szerepel a kampányprogramban.

"Két önkéntes önállóan cselekedett a kampánycsapat tudta nélkül" - közölte Maria Comella.

"Az, hogy éppen ekkora összeget kérnek az emberektől, szerencsétlen döntés volt" - tette hozzá a szóvivő.

Így gondolja ezt az egykori New York-i polgármester egyik nagy támogatója, Abraham Sofaer is, akinek kaliforniai otthonában Giuliani támogatásgyűjtő partiját tartják majd.

"Néhány fiatal állt elő ezzel az ötlettel" - tette hozzá Abraham Sofaer.