A KGB ügynöke volt az elűzött király?

Infostart
2007. szeptember 26. 09:06
A KGB ügynöke volt Szimeon Szakszkoburggotszki, aki fél évszázaddal az után tért vissza Bulgáriába, hogy a kommunisták száműzetésbe kényszerítették - legalábbis ezzel vádolja a később a kormányfői posztot is betöltött politikust az ellenzék vezetője.

Bulgáriában az egykori kommunista titkosszolgálat archívumait kutatják az egykori besúgók és kollaboránsok felderítése érdekében. Ám ahelyett, hogy a társadalom sebeit gyógyítanák, a folyamat egyelőre csupán politikai sárdobáláshoz és az ellenfelek befeketítéséhez vezetett.

Georgi Parvanov elnököt már megvádolták azzal, hogy egyike volt annak a 139 vezető személyiségnek - köztük 19 mai is aktív politikusnak -, akik a kommunista titkosszolgálat informátorai voltak.

Most pedig az ellenzéki Rend, Törvényesség, Igazságosság Párt vezetője vádolta meg az egykori bolgár királyt, hogy hosszú spanyolországi száműzetése idején beszervezte őt a KGB; amely kihasználta Szimeon Szakszkoburggotszkinak a szerencsejátékok iránti féktelen szenvedélyét.

"Vitathatatlan bizonyítékaink vannak arra, hogy Szimeont az 1960-as évek elején megfigyelte a KGB, később pedig felajánlották neki: kifizetik a játékadósságait, ha együttműködik velük" - jelentette ki a párt vezetője, Jane Janev.

Az egykori király, aki 1996-ban tért vissza Bulgáriába, és négy évig kormányfőként irányította az országot, tagadja a vádakat. Szerinte Janevnek nincs más célja, mint hogy ellehetetlenítse őt, és csökkentse esélyeit a helyhatósági választáson.