Sarkozy: félreérthetetlen figyelmeztetés Iránnak

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 25. 20:27
Háborúhoz vezethet, ha hagyják, hogy Irán atomfegyverhez jusson - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia elnök az ENSZ közgyűlésében elmondott bemutatkozó beszédében.

"Nem lesz béke a világban, ha a nemzetközi közösség habozik az atomfegyverek továbbterjedése ügyében. Ha hagyjuk, hogy Irán megszerezze az atomfegyvert, akkor elfogadhatatlan stabilitási kockázatnak tesszük ki a térséget és a világot." - mondta a politikus.

A békéltető politikát illetően arra figyelmeztetett, hogy "a gyengeség és a lemondás nem békéhez, hanem háborúhoz vezet".

Irán kitartóan hangoztatja, hogy nukleáris programja békés célú. A Nyugatnak viszont meggyőződése, hogy Irán atomfegyver előállítása céljából dúsít uránt.

"Csak akkor oldhatjuk meg ezt a válságot, ha határozottsággal párosítjuk a párbeszédet" - mondta Sarkozy, kiemelve, hogy Párizs támogatja az Iránnal szembeni keményebb szankciókat.

A Teherán elleni újabb büntetőintézkedések fő szorgalmazója az Egyesült Államok, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) két másik állandó tagja, Oroszország és Kína viszont ellenzi a lépést.

A francia elnök a The New York Timesnak adott, kedden megjelent interjúban úgy foglalt állást, hogy ha a BT nem lesz képes egyetértésre jutni az Iránnal szembeni további pénzügyi szankciókról, akkor az Európai Uniónak saját eszközeivel kell fokoznia a nyomást Teheránra.

Elemzők szerint Sarkozy azt az üzenetet küldi Iránnak, hogy a Nyugat megelőző katonai csapást mérhet a perzsa államra, megakadályozandó, hogy atomfegyverhez jusson.

ENSZ-ben mondott beszéde is ezt a fenyegetést tartalmazta, csak nem nyílt, hanem burkolt formában.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter az előző héten nagy felháborodást keltett azzal a nyilatkozatával, amelyben a diplomácia kudarca esetén a háborút helyezte kilátásba.