"Túl sokáig titkoltuk el az igazságot"

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 24. 18:01
A társadalombiztosítási szigorítások bejelentése kapcsán Francois Fillon francia kormányfő hétfőn megerősítette korábbi kijelentését, miszerint az állami költségvetés kritikus helyzetben van.

Az államadósságot és a deficitet illetően "túl sokáig titkoltuk el az igazságot a franciák előtt" - jelentette ki a francia miniszterelnök az RTL rádióadónak adott interjújában. "A saját szavaimmal mondom el, olyan vagyok amilyen, szabadon fejezem ki magam, és úgy gondolom, hogy egyébként az egyik legfontosabb dolog az, hogy mindenki szabadon fejezhesse ki magát" - tette hozzá.

A miniszterelnök először múlt pénteken korzikai gazdák előtt hangozatta, hogy "egy csődhelyzetben lévő állam élén áll". Kijelentése éles polémiát váltott ki a francia politikusok körében, beleértve a kormánypárti jobbközép képviselőket is. Dominique de Villepin májusban leköszönt jobboldali miniszterelnök pedig úgy vélte, hogy a jelenleginél jobb helyzetben adta át a kormányrudat.

"Az állam kritikus helyzetbe került"

A támadásokra válaszul hétfői rádióinterjújában Fillon megerősítette véleményét: "Franciaország gazdag ország, amelynek szerencsére vannak forrásai, amelyek lehetővé teszik, hogy szembe nézzen a jövővel, de az állam kritikus helyzetbe került".

Fillon szerint 2006 végén 1150 milliárd eurós hiánya volt Franciaországnak, s ez a helyzet nem tartható tovább. Az országnak 1974 óta nem volt kiegyensúlyozott költségvetése, és az állam azért vesz fel hiteleket, hogy saját működését finanszírozni tudja. Bármelyik vállalatvezető, termelő vagy családfő megérti, hogy ez nem folytatódhat tovább - emelte ki.

"Úgy gondolom, hogy nem a szavak számítanak, hanem a realitás. A valóság pedig az, hogy országunknak radikális mentalitásváltásra van szüksége a közkiadások tekintetében" - mutatott rá a kormányfő.

Az Európai Bizottság üdvözli a felismerést

Az Európai Bizottság részéről Amelia Torres pénzügyi szóvivő azonnal üdvözölte, hogy a közkiadások egyensúlyának franciaországi problémáját végre elismerte a miniszterelnök.

Miután a költségvetési hiány tavaly elérte a GDP 2,6 százalékát, Brüsszel figyelmeztetésére Párizs eleinte megígérte, hogy csökkenti a deficitet, és legkésőbb 2010-re egyensúlyba hozza az állami kiadásokat. Az új kormány azonban - a túl lassú növekedésre hivatkozva - kitolta ennek lehetőségét 2012-re.

Vasárnap Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is kijelentette, hogy a francia közkiadások nagyon nagy nehézségben vannak, mert "Franciaországot hosszú ideig rosszul irányították".