Tovább dolgozhatnak a zaklatás miatt elítélt orvosok

Infostart
2007. szeptember 24. 10:30
Nagy-Britanniában nagy felháborodást váltott ki, hogy továbbra is sokan dolgoznak azok közül az orvosok közül, akiket elítéltek szexuális zaklatásért, és azért, mert gyermekekről készítettek pornográf felvételeket.

Az ügynek 11 érintettje van, akik közül hatan ugyan csak felügyelet alatt végezhetik a munkájukat, öt mellé azonban a munkájukat állandóan ellenőrző felettest sem rendeletek. Mindössze azt szabták meg, hogy gyermekekkel nem foglalkozhatnak.

A brit nemzeti egészségügyi hatóságok szerint nem tilthatják el őket a munkavégzéstől, mert az ellentétes lenne az emberi jogokkal.

Az orvosok neve azonban nem került fel arra a listára sem, amely a szexuális zaklatás miatt elítélt emberek nevét tartalmazza.

Pedig ez a lista sokaknak biztonságot jelent, hiszen értesülhetnek arról, kiktől kell megvédeniük magukat vagy gyermekeiket.

A betegszervezetek azért tiltakoznak, mert szerintük az egészségügyben elsősorban a betegjogoknak kellene érvényesülniük. Mint mondják, az orvos-beteg viszonynak bizalmon kell alapulnia, ehhez pedig tudniuk kell, kik azok az orvosok, akikben megbízhatnak.