Megbékélési találkozón robbantott egy öngyilkos merénylő Irakban

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 24. 21:27
Legkevesebb húsz ember, köztük Baakúba rendőrkapitánya vesztette életét hétfőn az iraki város közelében elkövetett öngyilkos merényletben, amelynek célpontja egy síita-szunnita megbékélési találkozó volt - közölte a rendőrség.

A támadó a találkozónak otthont adó síita mecset bejáratánál összegyűlt tömegben robbantotta fel a testére erősített robbanóövet, miközben a biztonsági őrök motozták. A baakúbai rendőrkapitányon kívül - aki egyben Dijála tartomány közlekedésrendészetének vezetője is volt - két másik magas rangú rendőrtiszt is a halottak között van, egyikük Dijála tartomány műveleti főnöke. A robbantásban harmincan megsérültek, köztük Baakúba legfőbb síita vallási vezetője és Dijála kormányzója, valamint több tartományi vezető.

A találkozót az 1920-as Forradalom Brigádjai szunnita lázadócsoport és a Mahdi hadserege síita milícia összebékítésére hívták össze as-Sifta faluban. Mindkét fél részéről számos tisztségviselő, valamint sok helyi elöljáró, vallási és törzsi vezető kapott meghívást a rendezvényre. A részvevők éppen a ramadán havi böjtöt megtörő esti étkezésre gyülekeztek, amikor a robbantás történt.

Az amerikai és az iraki erők az utóbbi néhány hónapban számos offenzívát indítottak a tartományban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya ellen, amelynek fegyveresei elözönlötték Dijála egy részét, beleértve székhelyét, Baakúbát is. Amerikai katonai parancsnokok korábban úgy nyilatkoztak, hogy a hadműveleteknek köszönhetően javult a közbiztonság a térségben.