Marad a háborús feszültség Szíria és Izrael között

Infostart
2007. szeptember 24. 17:52
Továbbra is igen feszült a helyzet Szíria és Izrael között - ismerte el az izraeli miniszterelnök. Három hete izraeli harci gépek - és lapértesülések szerint kommandósok is - feltételezett szíriai nukleáris létesítmények ellen intéztek támadást. Izrael eddig hivatalosan nem kommentálta az esetet.

A szeptember 6-i izraeli légi csapás eloszlatott minden reményt a békére -kommentálták szíriai illetékesek a Reutersnek az akciót, amelynek pontos részletei máig ismeretlenek. Szíria információs minisztere cáfolt a Sunday Times brit lap értesülését, hogy az ország keleti felén, az iraki határ közelében található létesítményt a légi csapás előtt szíriai egyenruhába öltözött izraeli kommandósok rohanták volna le és ott mintákat gyűjtöttek volna.

Damaszkusz jelezte, hogy az állítólagos támadás ellenére kivár a válasszal, nem kis mértékben azért, mert Izrael katonailag erősebb nála, de azért is, mert más arab államok, úgymond, "nem támogatják".

Közben Izraelben Ehud Olmert miniszterelnök feszültnek nevezte a helyzetet. "Mindkét fél figyeli a másikat, de remélem, hogy alábbhagy a feszültség. Nekik nem érdekük a velünk való erőszakos összecsapás, és nekünk sem az" - mondta.

Ehud Barak figyelmeztet

Ehud Barak védelmi miniszter egy nappal Jom Kippur ünnepe előtt, az 1973-as háborús emlékműnél tartott beszédében azt mondta, hogy a látszólagos nyugalom hamis biztonságérzetet adhat, ezért ébernek kell maradni.

1973-ban Jom Kippur, azaz az Engesztelés napján, az egyik legnagyobb zsidó ünnepen más arab országokkal együtt Szíria támadást intézett Izrael ellen, amely azonban győztesen került ki az összecsapásból.

Izrael és Szíria azóta hivatalosan még mindig hadban áll egymással. A szíriaiak nem mondtak le arról, hogy visszaszerezzék Izraeltől a korábban stratégiailag fontosnak tartott Golán-fennsíkot.

Izrael számára pedig azért ellenség a szomszédos ország, mert támogatja a libanoni Hezbollahot, és meg nem erősített feltételezések szerint Észak-Koreából szerzett be nukleáris anyagot és eszközöket egy titkos atomprogramhoz.

Hónapok óta megfigyelték a célpontot

A londoni Sunday Times, amely már két hete foglalkozik a témával, legutóbbi számában azt írta, hogy a szíriai telephelyre behatoló izraeli különleges egységek hasadó anyagot foglaltak le. A lap név nélkül nyilatkozó amerikai és izraeli forrásokat idézve azt írta, hogy Izrael már hónapok óta megfigyelés alatt tartotta a célpontot.

A Jerusalem Post szerint a szíriai létesítményről szóló bizonyítékokat a nyáron bemutatták Bush amerikai elnöknek. Washington ezek után hagyta jóvá a légi csapást. A Post egyébként úgy tudja, hogy az állítólagos légi csapásnak észak-koreai halottjai is voltak.