Ahmadinezsád: Irán nem támad meg senkit

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 24. 18:42
Az iráni elnök kijelentette hétfőn, hogy országa nem támadja meg Izraelt, sem mást, és nem hiszi, hogy az Egyesült Államok háborúra készülne ellene.

Mahmúd Ahmadinezsád az AP amerikai hírügynökségnek mondta ezt, mielőtt megkezdte volna előadását a New York-i Columbia Egyetemen. "Irán nem támad meg egy országot sem. (...) Irán mindig védelmi politikát folytatott, nem támadót, és soha nem akarta bővíteni területét" - állította.

Az esetleges amerikai támadásról az elnök úgy vélekedett, hogy a kijelentések erről elsősorban haragból fakadnak, másodsorban hazai használatra, választási célokra szánják őket. Megismételte felhívását, hogy George Bush amerikai elnök álljon ki vitára vele az ENSZ közgyűlésén a világpolitikai fontos kérdéseiről.

Az iráni elnök később kérdésekre válaszolva azt állította: "Az iráni nép nagyon vidám és boldog, és szabadon elmondhatja mindenről a véleményét". Az iráni nők pedig szavai szerint egyenesen "a legszabadabb nők a világon".

Miközben Ahmadinedzsád beszélt, az ENSZ székháza és a Columbia Egyetem előtt is több százan tiltakoztak az iráni politika ellen. Emberjogi aktivisták az elnök beszédébe is belekiabáltak, számon kérve rajta a politikai reformokat követelő irániak letartóztatását.

"Hitlert is meghívnánk"

Ahmadinedzsád alaptalannak nevezte a vádjaikat, és azt állította: ő bizony nem tud a reformerek elnyomására és megbüntetéséről. "Minden résztvevők meghívok, hogy jöjjön el Iránba, és a saját szemével győződjön meg az igazságról" - jelentette ki.

A Columbia Egyetemet éles bírálatok érték, amiért a vezetői meghívták Ahmadinedzsádot előadást tartani. John Coatsworth történelemprofesszor, a nemzetközi és közügyek karának (SIPA) dékánja azonban kijelentette: ha Hitler élne, őt is meghívnák egy nyilvános vitára. "Ha (Hitler) részt kívánna venni egy vitában, ahol a Columbia diákjai és tanárai kérdéseket tehetnének fel neki, biztos, hogy meghívnánk".