Besokalltak az államfőktől az európai képviselők

Infostart
2007. szeptember 21. 05:47
Egy belső uniós jelentés szerint az Európai Parlamentnek kevesebbet kellene foglalkoznia olyan jelentésekkel, melyeknek semmilyen törvényhozói jelentőségük sincs és jobban meg kellene válogatniuk a plenáris ülésen felszólaló államfőket is.

Csütörtökön mutatták be az Európai Parlament frakcióvezetőinek azt a belső jelentést, amely több mint 25 konkrét lépésre tesz javaslatot a képviselőház munkájának javítása érdekében.

A jelentés megfogalmazása szerint a cél a Parlament munkamenetének javítása, és átláthatóbbá tétele, csakúgy mint a törvényhozói munka közelebb hozása az európai választókhoz.

A legfontosabb javaslatok között szerepel a vitára biztosított idők lerövidítése és az úgynevezett "saját kezdeményezésű" jelentések megengedett hosszának csökkentése, azzal az indokkal, hogy utóbbiak úgyis készítőjük saját véleményét tükrözik, ugyanakkor a törvényhozás szempontjából nincsen különösebb jelentőségük.

A jelentés szerint az európai képviselők több időt töltenek a "saját kezdeményezések" megvitatásával (22 százalék), mint a valódi uniós problémák megoldásával (18 százalék).

Több európai parlamenti képviselő panaszkodott a tagországok vagy harmadik országok államfőinek túl gyakori látogatására is. A jelentés ezért egyfelől a formális ülések számának csökkentését és a meghívott hozzászólók erősebb szűrését javasolja.

A jelentést összeállító testület elnöke, a német szociáldemokrata Dagmar Roth-Behrendt optimista, ugyanakkor elismerte: több európai parlamenti "veterán" figyelmeztette: ne reméljen túl sokat a dokumentumtól, mert "erős politikai háttér kell a jelentős változások véghezvitelére".