Dáridó a halálgyár árnyékában - képgaléria

Infostart
2007. szeptember 20. 20:20
Ritka fotósorozatot hozott nyilvánosságra az amerikai holokausztmúzeum. A képeken az auschwitzi megsemmisítő tábor környékén pihenő SS tisztek láthatók.

A felvételek 1944 második felében készültek, abban az időben, amikor a szovjet csapatok már megállíthatatlanul közeledtek kelet felől, de a tábor krematóriumaiban még mindig naponta sok ezer zsidó teste enyészett el.

A fotográfiák egy albumból származnak, amelynek tulajdonosa Karl Hoecker, a tábor parancsnokának adjutánsa volt.

A képeken vidám SS-katonák láthatók, köztük Josef Mengele, a táborban bizarr és kegyetlen kísérleteket folytató náci orvos, ahogy együtt énekelnek egy harmonika által kísérve.

Látható a képeken Josef Kramer, aki 1944 májusától az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor parancsnoka volt, valamint a létesítmény első vezetője, Rudolf Höss. A felvételek némelyike kiránduláson, karácsonyi ünnepségen készült.

Josef Mengeléről összesen nyolc fotót találtak az albumban, ezek az elsők, amelyeken a brutális orvos a megsemmisítő táborban látható.

A múzeumhoz az album egy amerikai hírszerzési tiszttől került, aki 1946-ban, Németországban találta a kötetet.

Eddig csak egy hasonló album volt ismert, azt SS-katonák készítették a táborba érkező magyar zsidókról. Az összes kép itt tekinthető meg!