"A fiam elment": sokkoló reklámkampány indult

Infostart
2007. szeptember 20. 20:00
Reklámkampányt indított a spanyol kormány Afrikában, hogy elbátortalanítsa az esetleges bevándorlókat a Kanári-szigetekre vezető hosszú és veszélyes úttól.

A kabinet a nyugat-afrikai országokban sugárzott televíziós hirdetésre 1,4 millió dollárt költ. A Szenegálban megkezdett kampány hat hétig tart majd.

A reklámok célja az, hogy a potenciális bevándorlók közül minél többet beszéljen le a Kanári-szigetekig tartó 12 napos útról.

"A fiam elment. Nyolc hónapja nem hallottunk róla" - mondja egy kétségbeesett nő az egyik hirdetésben.

Ezután a filmen egy fiút látni, aki arccal lefelé, holtan fekszik a sziklákon; nyilvánvalóan megfulladt.

"Most már tudják, hogyan végződött ez a történet" - mondja a sokkoló képek után Youssou N'Dour szenegáli énekes. Hozzáteszi: "Több ezer szétvert család. Ne kockáztassátok az életeteket a semmiért. Ti vagytok Afrika jövője".

Az elmúlt két évben Spanyolország együttműködési és kitoloncolási egyezményt írt alá Algériával, Marokkóval, Szenegállal, Mauritániával, Gambiával, Guineával, Malival és Ghánával.

A kitoloncolás és a keményebb európai fellépés, köztük a tengeri járőrözés miatt jelentősen csökkent a Kanári-szigeteket elérő afrikaiak száma ebben az évben.

Az esztendő első nyolc hónapjában 6.659 illegális bevándorló érkezett a spanyol partokhoz, 66 százalékkal kevesebben, mint 2006 hasonló időszakában.

Igaz, 2006 rekordév volt a menekülteket tekintve. A hivatalos adatok szerint 31.678 ember érte el a partot. Egy esztendővel korábban számuk még csak 4.767 volt.

A becslések szerint nagyjából hatezren fulladtak vízbe, vagy haltak meg a szomjazás és az éhség következtében.

Azt, hogy pontosan hány ember életét követelte a csaknem kéthetes tengeri út, senki nem tudja pontosan, hiszen nem ismerni, mennyien indultak útnak Afrikából.

Szeptemberben tíz illegális bevándorló fulladt vízbe a Kanári-szigetek partjainál, amikor hajójuk a part közelében sziklára futott. Júliusban ötven ember halt, meg, amikor bárkájuk felborult.