Sarkozy: pénzügyileg tarthatatlan a francia szociális modell

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 18. 18:29
Nicolas Sarkozy államfő szerint a francia szociális modell nem tartható tovább pénzügyileg, ezért az igazságosság és a hatékonyság elvét összehangolva a munka, az érdem és az esélyegyenlőség elvére építve átfogó új szociális modell kidolgozását javasolja.

A francia elnök a Szociális hírek újságírói egyesületének (AJIS) tagjai előtt, a szenátus épületében tartott közel egyórás beszédében vázolta fel kedden szociális reformprogramját, hangsúlyozva a szakszervezetekkel folytatandó párbeszéd szükségességét.

Sarkozy ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy "a szociális párbeszéd nem szolgálhat alibiként a tétlenséghez". Véleménye szerint azonnal, gyorsan és messzebb kell menni a korábbi, koherencia nélkül, kis lépésekben végrehajtott reformoknál, amelyek kudarcra voltak ítélve.

A szolidaritás és a felelősségvállalás összehangolására a társadalombiztosítás terén Sarkozy a szociális szolgáltatásokkal visszaélők kiszűrésére két dolgot javasolt: a csalás súlyosságának függvényében az egyénekkel szemben a támogatások és a szolgáltatások egy vagy több évre szóló felfüggesztését, a vállalkozások számára pedig sávhatárokkal megállapított büntetés kiszabásának bevezetését.

A francia elnök meghirdetette a 35 órás munkahét rugalmasabbá tételét, az idősek munkavállalásának ösztönzését. Konferenciát jelentette be a vásárlóerőről és a munkahelyről, elindítja a munkavállalási szerződés reformját, és szankciókat hirdetett meg olyan munkanélküliek ellen, akik visszautasítják a munkaügyi hivatal által felajánlott állásokat.

A beszéd Franciaországban leginkább várt része a nagy állami vállalatok speciális nyugdíjrendszerének "haladéktalan reformját" érintette. Az itt foglalkoztatottak ugyanis csak 37 évig fizetnek nyugdíjjárulékot, míg a többi francia munkavállaló negyven évig. A kivételezett helyzetben lévő nagy állami nyugdíjpénztáraknak jelenleg félmillió munkavállaló fizet járulékot, amelyekhez ugyanakkor háromszor annyi ellátott, a francia nyugdíjasok öt százaléka tartozik.