Aláírták az 1639 milliárdos üzlet szerződését

Infostart
2007. szeptember 18. 07:48
Több évig tartó tárgyalássorozat után Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia bejelentette, hogy aláírták a 72 Eurofighter Typhoon vadászrepülőgép eladásáról szóló, 4,43 milliárd fontos (1639,1 milliárd forintos) szerződést.

Salam, azaz Béke - ezen a néven fut az a szerződés, melyet hétfőn írt alá Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia. A kontraktus értelmében az arab ország 72 darab Eurofighter Typhoon típusú vadászrepülőgépet vásárol a britektől.

A szerződés értékének pontos összegét nem hozták nyilvánosságra, ám hivatalos források szerint az magasabb, mint a korábban megjelent 4,43 milliárd font (1639,1 milliárd forint), amiben csak a gépek ára foglaltatik benne, a fenntartás és a szervizelés nem.

A brit hadügyminisztérium hivatalos közleménye szerint a szeptember 11-én aláírt szerződés "az Egyesült Királyság és a Szaúd-Arábia kormányai és fegyveres erői közötti hosszú és sikeres együttműködésen alapul". A két kormány közösen lép fel a globális terrorizmus ellen és együttműködik kulcsfontosságú nemzetbiztonsági kérdésekben is - áll a közleményben.

Az üzlet bizonyos szempontból folytatása a még Margaret Thatcher és az arab állam között született 21 milliárd fontos (7770 milliárd forintos) al-Jamamah szerződésnek, melynek keretében a brit kabinet Tornado típusú gépeket és orvosi felszereléseket adott el a szaúdiaknak.

Mindkét üzletnek akadtak természetesen ellenzői is, akik elsősorban azt kifogásolták, hogy a kormány megsérti a fegyvereladási irányelveket, amikor olyan országgal köt szerződést, amelyik megsérti az emberi jogokat.