Politikai pályára tör a Litvinyenko-ügy gyanúsítottja

Infostart
2007. szeptember 17. 21:21
Az orosz liberális demokraták vezetője bejelentette: indul a decemberi alsóházi választásokon Andrej Lugovoj orosz üzletember, akinek Nagy-Britannia korábban a kiadatását kérte Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök tavalyi meggyilkolása ügyében.

Az Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök meggyilkolásával Nagy-Britanniában gyanúsított üzletember, Andrej Lugovoj az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) listáján indul a december 2-i alsóházi választásokon.

A 42 éves üzletember a második helyet kapta a pártelnök, Vlagyimir Zsirinovszkij mögött a szélsőségesen nacionalistának tartott szervezet választási listáján, ami szinte biztos képviselői helyen jelent számára. A pártnak jelenleg 35 képviselője van a 446 fős alsóházban.

A bejutási küszöböt most emelték fel ötről hét százalékra, és a közvélemény-kutatások szerint az LDPR támogatottsága éppen ezen határ fölött van.

Andrej Lugovoj a sajtótájékoztatón megismételte, hogy a brit hatóságok nem rendelkeznek ellene bizonyítékokkal. A pártelnök, Zsirinovszkij szerint Lugovoj a brit titkosszolgálat áldozata.

Lugovoj hozzátette: nem kizárt, hogy később indul egy elnökválasztási kampányban is. Az üzletember mentelmi jogot  élvez majd, ha parlamenti képviselő lesz.

Lugovoj kiadását a nyár elején kérte Nagy-Britannia, ezt az orosz vezetés azonban elutasította. London válaszul négy orosz diplomatát utasított ki, amelyet Moszkva hasonló reakciója követett.

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat alezredese volt, aki miután szembekerült a céggel, hét éve Nagy-Britanniába szökött.

November 23-án halt meg Londonban; halálát a szervezetébe került hatalmas adag polónium-210 radioaktív izotóp okozta.