Gyermekhalál: egyre kevesebb, de még mindig túl sok

Infostart
2007. szeptember 15. 11:04
Az ENSZ gyermekügyi szervezetének (UNICEF) jelentése szerint soha nem volt még olyan alacsony a gyermekhalandóság a világon, mint napjainkban.

Az eredményeket a szervezet az egészségmegőrző kampányoknak tudja be. Felhívásuk hatására például Afrikában egyre több anya táplálja gyermekét anyatejjel, egyre többen használnak moszkitó elleni hálót és adnak A-vitamint a gyermeküknek, hogy így erősítsék az immunrendszerét.

Az UNICEF számításai szerint a gyermekhalálozás 2005-ben, a nyilvántartás vezetése óta elsőként 10 millió alá esett, míg 1990-ben majdnem 13 millió volt.

A szakemberek azonban a 9,7 milliós számot is sokallják, szerintük ugyanis a gyermekhalálozás a legtöbb esetben megelőzhető lenne. Közülük a legtöbben koraszülöttek vagy születéskor történik velük valami baj. Sokaknak tüdőgyulladás okozza a halálát, másoknak malária, AIDS vagy kanyaró.

A világ egyes részein jelentős javulást értek el, például Latin-Amerikában, a karibi térségben, Közép- és Kelet-Európában, valamint a volt szovjet tagköztársaságokban.

Számos helyen azonban még sok a dolguk a segélyszervezeteknek. Afganisztánban például minden ötödik gyermek még mindig nem éli meg az ötéves kort.