Évszázados álom vált valóra

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 15. 10:12
A Jeges-tenger jegének olvadása miatt teljesen feltárult az északi sarkvidék Északnyugati átjárója, megnyitva az évszázadokon át keresett, de eddig járhatatlan hajózási utat Európa és Ázsia között - jelentette be az Európai Űrügynökség.

Az Arktisz jégpáncéljának kiterjedése a műholdas mérések 30 évvel ezelőtti kezdete óta most zsugorodott a legkisebbre - közölte az űrügynökség, amely felvételeket is bemutott az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő, mostanra végig hajózható útvonalról.

A kanadai sarkvidéken található Északnyugati átjárót már régóta olcsó alternatív útvonalként tartják számon, amely a tengerhajózás egy része számára helyettesítheti a Panama-csatornát.

A dán nemzeti űrközpont munkatársa közölte: a jéggel borított térség mintegy 3 millió négyzetkilométerre csökkent, ami közel egymillió négyzetkilomérrel kevesebb a tavalyi és tavalyelőtti minimumnál.

Az orosz sarkvidéken át vezető Északkeleti Átjárót egyelőre még részlegesen elzárja a jég, de ez az útvonal is a vártnál jóval hamarabb szabaddá válhat - tette hozzá Leif Toudal Pedersen.

Az Európai Űrügynökség megjegyzi, hogy egyes kutatók jóslata szerint az Északi-sarkvidék jégpáncélja akár már 2040-re teljesen felolvadhat.

Szinte minden szakértő egyetért abban, hogy a globális felmelegedés az Északi-sarkvidéken közel kétszer akkora sebességgel megy végbe, mint a Föld más térségeiben.