Tovább éleződik a fegyverkezési verseny

Infostart
2007. szeptember 14. 06:43
Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2,2 milliárd dollár (mintegy 405 milliárd forint) értékben repülőgépeket és rakétákat adhat el Tajvannak, amely régóta folytat fegyverkezési versenyt a szigetet a saját szakadár tartományának tekintő Kínával.

A csomag tizenkét darab P-3C Orion tengerészeti felderítő és tengeralattjáró-elhárító repülőgépet, a típus három, működésképtelen példányát - a tartalékalkatrészek biztosítása érdekében -, valamint 114 darab SM-2 légelhárító rakétákat tartalmaz.

A Pentagon közleménye szerint Tajvan jelenlegi járőrgépei hamarosan elérik élettartamuk végét, így szükséges a pótlásuk.

A tajvani Orionok az amerikai fegyveres erők készleteiből kerülnek majd ki - az Egyesült Államokban a típust fokozatosan kivonják, és a P-8 Poseidonnal helyettesítik. A P-3C egyaránt alkalmas haditengerészeti felderítésre, valamint hajók és tengeralattjárók elleni harcra.

Az amerikaiak az Orinokért 1,96 milliárd dollárt kérnek, míg a 114 darab SM-2 Block IIIA rakétákért 272 millió dollárt.

Utóbbiakkal Tajvan a rombolóit kívánja felszerelni, repülőgépek és cirkáló rakéták ellen védve azokat.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékes ügynöksége közölte: az üzlet - amelyre a Kongresszusnak még rá kell bólintania - segít fenntartani a kelet-ázsiai régióban a politikai stabilitást, a katonai egyensúlyt és a gazdasági fejlődést; továbbá az amerikai érdekeket szolgálja, mivel elősegíti Tajvan fegyveres erőinek modernizálását és légvédelmi képességeinek fejlesztését.

Pekingben nyilván másképpen vélekednek erről, hiszen Kína intenzív fegyverkezésének meghatározó iránya éppen az, hogy biztosítsák a katonai fölényt Tajvannal szemben.

A pekingi vezetés számos alkalommal nyilvánvalóvá tette, hogy szükség esetén - például ha a sziget kikiáltaná függetlenségét - katonai erővel szerzi vissza Tajvant.