Kitelepített romák tüntettek Szlovákiában

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 14. 21:31
A szlovákiai Érsekújváron és Révkomáromban is tüntettek a lakbérhátralékaik miatt kényszerűen kitelepített romák. Tiltakoztak ugyanakkor azoknak a többségében magyarlakta falvaknak az elöljárói is, amelyek lakatlan házaiba próbálják kényszerrel áttelepíteni az őrző-védő szolgálatok által elhurcolt embereket.

Az érsekújvári önkormányzat nemrég a roma emberek feje felől eladta az általuk lakott bérházakat, az új tulajdonos pedig jogaira hivatkozva a közeli elszegényedő falvakban vásárolt, lakatlan házakba viteti őket. Az egyik ilyen épületet csütörtökre virradóra felgyújtották.

A nyitrai kerülethez tartozó települések polgármesterei törvényi szabályozást követelnek a lassan gyakorlattá váló kényszer-áttelepítések miatt. Nagysalló polgármestere hozzátette: a romák odatelepítése feszültségeket gerjeszt a településen.

Révkomáromból két éve környékbeli falvakba költöztettek 350 romát, akik azóta visszatértek és néhány hete fóliasátrakban húzzák meg magukat időközben lebontott bérházuk telkén.

Elítélte a romák kényszerű elköltöztetését Dusan Caplovic kisebbségi kérdéseket felügyelő szlovák miniszterelnök-helyettes.