Túl meleg az Adria, veszélyben az állatok

Infostart
2007. szeptember 13. 09:45
Az Adriai-tenger túlmelegedésére figyelmeztettek olasz és horvát kutatók. A globális felmelegedés miatt a víz hőmérséklete évek óta télen sem megy 15 Celsius-fok alá, nyáron pedig sokszor 30 fok felett van, ez pedig megviseli a tenger élővilágát.

Ezen a nyáron szenzációként érkeztek a hírek elsősorban az Adria montenegrói partjairól, de Dalmáciából is, hogy egyes területeken a tengervíz hőmérséklete elérte a 30 Celsius-fokot.

Bár a turisták örültek, a rendkívüli felmelegedés jelzés is volt: a kérdéssel komolyan foglalkozni kell.

Az olasz kutatók, sőt, maga az olasz egészségügyi miniszter is arra figyelmeztetett, hogy az Adriai-tenger hamarosan egy melegvizes fürdőmedencére fog hasonlítani, és 150 méteres mélységig megszűnik benne az élet.

Az utóbbi esztendők mérései megmutatták, hogy az Adriai-tenger vizének hőmérséklete még télen sem csökken 15 fok alá - ez két fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ennek következtében kipusztulnak a halak táplálékául szolgáló mikroorganizmusok, és helyüket fokozatosan mérgező algák és trópusi halak foglalják el.

Az Adriai-tenger vizének hőmérséklete jelenleg is átlagosan 20 fok fölött van, a legmelegebb északon Isztria partjainál és délen Montenegrónál.

A tudósok és a környezetvédők aggódnak, az idegenforgalomból élők pedig a kezüket dörzsölik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást