Nem egységes állásponttal várják a NATO-főtitkárt a németek

Infostart
2007. szeptember 13. 13:34
Berlinben a kancellár csütörtök délután tárgyal a NATO főtitkárával. Jaap de Hoop Scheffert fogadja a külügy- és a védelmi miniszter is. A NATO-főtitkár látogatása csaknem egybeesik a berlini törvényhozás Afganisztánnal kapcsolatos vitájával.

Angela Merkel német kancellár már szerdán elhangzott képviselőházi beszédében síkra szállt Németország afganisztáni elkötelezettségének meghosszabbítása mellett.

A német vezető ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy elhibázottnak tartja, ha a békfenntartásra kivezényelt német alakulatok tevékenységét kizárólag az ország északi térségére korlátoznák.

Ennek biztosítására érkezett csütörtökön Berlinben a NATO-főtitkár is. Jaap de Hoop Scheffer tanácskozik Franz Josef Jung német védelmi miniszterrel, aki eddig kerek perec elutasította a német egységek működési területének kibővítését.

A külügyminisztérium élén álló Frank Walter Steinmeier viszont hajlik az intenzívebb együttműködésre az afganisztáni kibontakozás felgyorsítása érdekében.

Tény, hogy a német erők az ország viszonylag békés északi térségét tartják ellenőrzésük alatt, továbbá kiképzésben részesítik az afgán hadsereget is, azonban nem tartozik feladatkörükbe, hogy a felkészített afgán egységeket harci cselekményekbe is elkísérjék. A NATO-főtitkár ezen is változtatni szeretne.

Jaap de Hoop Scheffer berlini tárgyalásain szó lesz még Grúzia és Ukrajna tagfelvételi kérelméről, valamint a NATO és Moszkva között támadt feszültségről is.

Az orosz kormány decemberben dönt az Európában állomásoztatott hagyományos fegyverrendeszerek korlátozásáról kötött szerződés felfüggesztéséről, amit a cseh és lengyel területen tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs elleni tiltakozásnak szán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást