Mit adnak egy petesejtért?

Infostart
2007. szeptember 13. 11:21
Nagy-Britanniában egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó központ jelentősen enged az áraiból azoknak, akik felajánlanak a petesejtjeikből kutatási célokra.

A nem mindennapi üzletet egy állami intézmény ajánlotta fel a gyermekre vágyó nőknek. Nagy-Britanniában egyre többen vállalkoznak a mesterséges megtermékenyítésre, természet úton ugyanis nem esnek teherbe.

A beavatkozás költsége ráadásul a szigetországban igen borsos, nagyjából 3 ezer fontba, azaz majdnem 1,2 millió forintba kerül.

Aki azonban vállalja, hogy a szervezetéből kivett petesejtek közül felajánl a klinika számára is, annak a költségek felét visszafizetik.

A petesejteket klónozással kapcsolatos kutatásra akarják felhasználni az intézményben. A sejteket arra a Newcastle-ben lévő intézetbe küldik, ahol már korábban is klónoztak emberi embriókat. Terveik szerint ezeket azért állítják elő, hogy őssejteket nyerjenek belőlük.

Állításuk szerint a lombikbébi program alatt a nőknek mintegy 12 petesejtjük érik meg, ők pedig arra kérik a pácienseket, hogy ebből kettőt ajánljanak fel kutatási célra. Azt mondják: ezzel semmilyen egészségkárosító hatást nem idéznek elő.

Többen vitatják az üzlet etikusságát. Attól tartanak, hogy mesterségesen, hormonokkal fogják stimulálni a programban részt vevő nők szervezetét, hogy egyszerre több petesejt érését idézzék elő.