Hamarosan lecsap a csaták királya

Infostart
2007. szeptember 13. 06:07
Néhány hónap múlva már bevetheti Afganisztánban és Irakban az amerikai hadsereg a legújabb, könnyű ötvözetekből készített 155 milliméteres tüzérségi löveget, az M777-est. A fegyver irányított lövedékkel is tüzelhet majd.

Az M777-es vontatott löveget már teljes sebességgel gyártják az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság számára, az afganisztáni és iraki harctereken a következő néhány hónapban jelenik majd meg.

Sőt, Afganisztánban a tarack máris elismerést vívott ki magának, ott ugyanis a kanadai fegyveres erők már eredményesen használják, egyebek mellett az amerikai és brit csapatoknak nyújtanak vele hatékony tűztámogatást. A kanadaiak a fegyvert a csaták királyának keresztelték el.

Az M777-es a világ első olyan tüzérségi fegyvere, amelynek megépítésénél nagymértékben alkalmaztak titán és alumínium ötvözeteket, ennek köszönhetően a löveg súlya 4,5 tonnánál is kevesebb.

A kis súly és a már bevált technológiák alkalmazása mobil és pontos tűztámogatást tesz lehetővé - a tarack közepes szállító helikopterekkel és repülőgépekkel is mozgatható, ami nagyon fontos Afganisztán mostoha útviszonyai miatt.

Az M777 A2-es verziójánál már olyan programot alkalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy a löveg az Excalibur irányított lövedékkel tüzeljen maximum 40 kilométerre lévő célpontra, tíz méteren belüli (!) találati pontossággal.

Az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság még a kilencvenes évek elején döntött arról, hogy az M198 jelű vontatott lövegeit M777-esekre cseréli le, a megrendelés több mint 700 darabra szól. Kanada eddig 12 darabot állított szolgálatba.