Az MSZP is a csehországi amerikai radar ellen?

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 13. 11:35
Cseh lapértesülés szerint közös nyilatkozatban kíván tiltakozni a Csehországba tervezett amerikai radarállomás létrehozása ellen hét közép-európai ország szociáldemokrata és szocialista pártja.

A konzervatív cseh Lidové Noviny című napilap úgy tudja: a dokumentum szövegét a Prágában tárgyaló lengyel, magyar, német, osztrák, szlovák és szlovén szociáldemokraták, illetve szocialisták vezetői véglegesítik.

Az előzetes megállapodás alapján a nyilatkozathoz a Magyar Szocialista Párt is csatlakozik, amely eddig nyíltan még nem foglalt állást az amerikai radar ellen.

A lap információi szerint Prágába várták Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnököt, de végül az MSZP-t Szekeres Imre honvédelmi miniszter képviseli az egyeztetésen. A találkozón Robert Fico szlovák kormányfő is részt vesz.

A Prágától mintegy 60 kilométerre tervezett radar megépítéséről májusban kezdődtek a cseh-amerikai tárgyalások, a végleges döntés jövő tavasszal várható. Felmérések szerint a cseh lakosság mintegy 60 százaléka ellenzi a beruházást.