Az elhízott és lusta gyermekek generációja

Infostart
2007. szeptember 13. 09:11
Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a 11 éves gyermekek kevesebb mint 3 százaléka végez elegendő testmozgást. A kislányok körében különösen aggasztó a mozgáshiány.

Egy több mint 5500 gyermek bevonásával készült felmérés szerint minden 250 kislányból egyetlen egy mozog annyit, amennyi elegendő az egészsége megőrzéséhez. A fiúknál ez minden huszadik gyermekről mondható el.

Pedig a gyermekeknek nem kellene megerőltető edzésekre járniuk, mindössze több időt kellene eltölteni a játszótereken. Ebben a körben elegendő lenne napi egy órát intenzív mozgás.

De a kicsik e helyett gyakran a televízió vagy a számítógép előtt ülnek. Ezzel pedig a szigetországban csaknem 700 ezer gyermek egészsége kerülhet veszélybe, hiszen a kislányoknak csak 0,4 százaléka, a fiúknak pedig mindössze 5 százaléka mozog eleget.

Az orvosok figyelmeztetnek, hogy a mostani, elhízott és lusta gyermekek generációja a jelen állás szerint rövidebb életet élnek majd, mint szüleik. Ezzel az első olyan nemzedék lesznek, akiknek sikerül alulmúlniuk az előttük lévő generáció élettartamát.