Környezetvédelmi csúcs Németországban

Infostart
2007. szeptember 10. 11:37
Angela Merkel német kancellár már hivatalba lépésekor jelezte, hogy egyik fő feladatának tekinti a környezetvédelmet. Ezúttal a német kormány környezetvédelmi minisztere hívta tanácskozásra Berlinbe a világ 20 vezető energia-felhasználó országának illetékes vezetőit.

Két évvel ezelött a G-8 skóciai Gleneagles-ben tartott csúcsértekezletét követően ült össze a nemzetközi
viszonylatban legtöbb energiát fogyasztó 20 ország megbíztottja, hogy megvitassa, a környezetvédelem érdekében miként lehetne takarékosabban gazdálkodni az energiahordozókkal.

A résztvevők szándéknyilatkozatot fogadtak el, amelyben
elkötelezték magukat az energia eredményesebb felhasználása mellett, hogy ezúttal is hozzájáruljanak az üvegházhatás
lassulásához.

A hétfőn kezdődő berlini értekezleten a vendéglátó Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter áttekinti az elmúlt két év során elért eredményeket és sorba veszi azokat a terveket, amelyek a újrahasznosítható energia felhasználásának kiterjesztését célozzák.

Jól értesült források szerint kiváltképpen Indiára és Kínára igyekeznek nyomást gyakorolni az ipar környezetbarát átalakítása érdekében, de az amerikai kormányt is takarékosabb energiafelhasználásra próbálják ösztönözni.

A múlt héten Sydneyben az ázsiai és csendes óceáni térség gazdasági csúcstalálkozóján tartott APEC csúcson nyilatkozatot fogadtak el az üvegházhatás okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről, azonban a dokumentum nem tartalmaz konkrét vállalások.

A hétfőn kezdődött berlini értekezleten Sigmar Gabriel azon fáradozik, hogy a résztvevők hajlandók legyenek kötelezettségek elfogadására is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást