Sokkoló adat: akár 27 évet kell várni önkormányzati lakásra

Infostart
2007. szeptember 8. 19:42
A konzervatívok lakáspolitikája miatt Nagy-Britannia bizonyos körzeteiben akár 27 évet is kell várni az önkormányzati lakásra - derült ki egy friss felmérésből. A legrosszabb helyzet a tory irányítás alatt álló londoni Westminsterben alakult ki.

London központi részén egy harmad emberéletet, 27 évet kell várni egy négy hálószobás önkormányzati lakásra. Bromsgrove-ban 17, Észak-Devonban 14, a kelet-londoni Newhamban 13 éves várakozás után kaphat egy család nagyobb méretű önkormányzati lakást.

A felmérésből, amelyet 51 angol önkormányzatnál végeztek, az is kiderült, hogy a három hálószobás lakásokra is nagyon hosszú időt kell várni. Emiatt csak Londonban félmillió gyerek él kényelmetlen körülmények között.

Szakértők szerint a súlyos helyzet oka az a lakásvásárlást ösztönző program, amelyet még 1981-ben indított el Margaret Thatcher kormánya. Ennek keretében ugyanis a bérlők több mint 1,7 millió önkormányzati lakást vásároltak meg.

"Csak most érezzük, milyen következményekkel járt a lakások eladása" - összegezte az eredményt Steve Wilcox, a Yorki Egyetem professzora, aki emlékeztetett arra, hogy csak a városban az önkormányzati lakások 88 százalékát adták el 1997 és 2004 között.

Új lakásból pedig kevés épül, részben amiatt, hogy Nagy-Britanniában rohamosan nőnek a telekárak. Ezért a befektetők a lehető legkisebb telken a lehető legtöbb lakást igyekeznek felépíteni. A londoni Hillingdon kerületben például az 1500 újonnan épült lakásból mindössze 40 négy hálószobás vagy annál nagyobb.