Meciar: A magyaroknak kellene bocsánatot kérniük

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 8. 23:10
A szlovákiai kormányban részt vevő Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöke szerint Pozsonynak nincs oka bocsánatot kérni a szlovákiai magyarságtól az őket 1945 és 1948 között ért jogfosztások és üldöztetések miatt.

Vladimír Meciar pártja országos vezetésének ülésén azután beszélt erről, hogy az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja pénteken bejelentette: közös megbékélési dokumentum elfogadását javasolja a szlovák parlamentnek és a magyar Országgyűlésnek.

Az MKP tételesen felsorolta azt a három-három pontot, amiért a felek kölcsönösen bocsánatot kérhetnének egymástól.

Vladimír Meciar reagálásában úgy fogalmazott, hogy a magyaroknak kellene egyenként bocsánatot kérniük Szlovákiától az 1938-as és az 1968-as megszállás miatt. A szlovák politikus hozzátette: a Benes-dekrétumok a második világháború következményei, és ez az időszak már lezárult.

A Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom vezetőinek poprádi ülésének fő témája a szlovák-magyar kapcsolatok fejleményeinek elemzése volt.

Aggodalmak a Magyar Gárda miatt

Szlovákia aggódik a Magyar Gárda megalakulása miatt. Erről a szlovák külügyminiszter tájékoztatta magyar kollégáját az uniós külügyminiszterek portugáliai tanácskozásán kért négyszemközti találkozón.

Göncz Kinga közlése szerint Ján Kubis azt mondta: a magyar kormány reakcióját megfelelően erősnek és egyértelműnek találták a Magyar Gárda ügyében, de Szlovákia számára nem megnyugtató a köztársasági elnök és a Fidesz reakciója.

A Magyar Gárda 56 tagja augusztus 26-án tette le az esküt a budapesti Szent György téren. A szervezet elnöke Vona Gábor, a Jobbik vezetője. A parlamenti pártok elítélték a testület megalapítását, a Fidesz ugyanakkor úgy vélte: a kormány hisztériát keltett az ügyben.