A Föld lakosságának negyede "alulhasznált"

Infostart
2007. szeptember 7. 06:20
Nem csökkent, sőt növekedett a különbség az Egyesült Államok és a többi fejlett ország között a termelékenység tekintetében - állapítja meg jelentésében az ENSZ munkaügyi szervezete. Az egy főre jutó hozzáadott érték Kelet-Ázsiában 10 év alatt a duplájára nőtt, igaz, ők jóval többet is dolgoznak, mint az amerikaiak.

Tovább nőtt a termelékenységi szakadék az Egyesült Államok és a fejlett országok között. Az ENSZ munkaügyi szervezetének legfrissebb jelentése szerint, amíg egy amerikai egy év alatt majdnem 64 ezer dollárt termel az amerikai gazdaságnak, Írország, Luxemburg, Belgium és Franciaország egy munkavállalója csak 55, illetve 54 ezer dollárt.

Magyarország nem áll jól

A jelentésből nem derül ki, hogy Magyarországon ez a szám mennyi, de egy korábbi dokumentum szerint a 2004-ben csatlakozott tagállamokban jóval alacsonyabb a termelékenység, azaz az egy főre jutó hozzáadott érték.

A listát némiképp átrendezi, hogy egyes országokban többet dolgoznak, mint máshol. Eszerint már a norvégok a legtermelékenyebbek: ők egy óra alatt 38 dollárt termelnek, az amerikaiak viszont csak kevesebb, mint 36 dollárt.

Nem csökkent a különbség az Egyesült Államok és a többi fejlett állam között, az amerikaiak első helyét pedig az sem veszélyezteti, hogy az elmúlt 10 évben a duplájára nőtt a délkelet-ázsiai állampolgárok termelékenysége.

Kiaknázatlan a női munkaerő

Az ILO szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy a szegényebb régiókban nagyon keveset keresnek a munkások. Lawrence Johnson azt mondta: a munkaképes lakosság egyharmada "alulhasznált". 196 millió ember keres ma munkát a világon.

Ehhez még hozzájön körülbelül 1 millió 300 ezer olyan ember, aki ugyan dolgozik, de nagyon szegény, és a családjával együtt kevesebb, mint 2 dollárból él naponta.

Õket együttesen nevezik alulhasználtnak, bennük még óriási fejlesztési potenciál van. Õk egyébként a Föld lakosságának a negyedét teszik ki, azaz körülbelül 1,5 milliárd emberről van szó.

Lawrence Johnson szerint ez azt jelenti, hogy alapvetően hiányzik az úgynevezett méltányos munka, ami magas termelékenységet és jövedelmet, biztonságos munkahelyet, társadalombiztosítást és az önmegvalósítás lehetőségét jelenti.

A jelentésből kiderül az is, hogy kiaknázatlan a női munkaerő. Amíg tíz munkaképes korú férfiból csak kettő inaktív, ugyanennyi nőből öt nem dolgozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást