Teljes a káosz Londonban

Infostart
2007. szeptember 4. 16:03
London 12 metróvonalából csak kettő üzemel azt követően, hogy a legbefolyásosabb közlekedési szakszervezet 72 órás sztájkba kezdett a fizetések és a nyudíjak miatti viták miatt. Az ezzel járó káosz többmillió embert érint.

Zárva a Victoria, az Oxford Street és a Londonba látogató magyarok által ismert sok más metróállomás is, miután a befolyásos RMT szakszervezet háromnapos sztrájkot hirdetett a brit fővárosban.

A londoniak az utóbbi időben már hozzászokhattak a még a jobbára visszafogott helyi média által is gyakran "militánsnak" nevezett szakszervezet akcióihoz.

Az időről-időre előforduló munkabeszüntetések során egyes vonalakon továbbra is futnak a vonatok, ugyanakkor a városba igyekvő dolgozók többsége általában többórás késéssel érkezik meg a munkahelyére.

Mivel a helyi tömegközlekedésért nem egyetlen, városi cég, hanem temérdek vállalat felel, egyáltalán nem magától értetődő, hogy az utasokat metrópótló buszok szállítsák a sztrájk idején.

Inkább biciklivel

Kedd reggel a 12 metróvonalból csak kettő üzemelt teljes kapacitással, a heathrow-i repteret a várossal összekötő Piccadily line pedig részlegesen.

Közlekedési illetékesek figyelmeztették az utasokat, hogy hatalmas zsúfoltságra kell felkészülniük és azt mondták, aki teheti, az inkább biciklivel közlekedjen, vagy péntekig kerülje el a várost.

A mostani munkabeszüntetés elsődleges oka a három működő vonal kivételével a hálózatot karbantartó Metronet cég összeomlása volt.

Az esetleges elbocsájtások, áthelyezések és nyugdíjak elvesztése miatt aggódó szakszervezetek ez után úgy döntöttek, hogy figyelmeztető akciót tartanak.

A tFL londoni közlekedési cég vezetői azt állították: a dolgozók garanciát kaptak arra, hogy a Metronet csődjét nem kísérik majd elbocsájtások és a nem veszítik el a nyugdíjukat sem.

Napi 100 millió dollár kár

Ken Livingstone londoni főpolgármester szerint az "utóbbi idők legértelmetlenebb" sztrájkja. Két közlekedési szakszervezet nem csatlakozott a munkabeszüntetéshez, de azt mondják, hogy ha a jövő hétig nem kapnak garanciákat a nyugdíjak ügyében, akkor csatlakoznak a kilátásba helyezett következő 72 órás sztrájkhoz.

A londoni metrót naponta több, mint 3 millió ember használja, és gazdasági elemzők szerint a közlekedési káosz mindennap 100 millió dollár kárt okoz a brit főváros gazdaságának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást