Kelet-európai rabszolgasors Nagy-Britanniában

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 4. 19:27
Egy felmérés szerint gyakorlatilag kizsákmányolják a kelet-európai uniós tagállamokból érkező munkavállalókat Nagy-Britanniában. A válaszadók 14 százaléka számolt be arról, hogy nem keresi meg a minimálbért sem.

A brit országos szakszervezeti szövetség (TUC) jelentése szerint a kelet-európaiakat sokszor heti 60 órát meghaladó munkaidőben dolgoztatják, a túlóradíjat azonban különböző levonások címén megtagadják tőlük.

A válaszadók 14 százaléka számolt be arról, hogy nem keresi meg a minimálbért sem. A TUC kimutatása szerint a minimálbérnél kevesebbet kereső kelet-európaiak aránya több mint a tízszerese a brit nemzetgazdasági átlagnak: országosan a foglalkoztatottak 1,3 százaléka keres kevesebbet a törvényes minimumnál.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy gyakran a rendes munkaidőre járó, óránkénti mintegy 1900 forintnak megfelelő törvényes minimálbért sem fizetik ki nekik.

A kimutatás szerint a minimálbérnél kevesebbet kereső kelet-európaiak aránya több mint a tízszerese a brit nemzetgazdasági átlagnak.

A TUC kimutatása szerint a legtöbbször bepanaszolt munkáltatók mindegyike erősen nyereséges; van olyan, amelyik évente 45 millió font (17 milliárd forint) profitot ér el. Ugyanezeknek a cégeknek az igazgatói évente 100-600 ezer font közötti fizetéseket visznek haza, áll a jelentésben.

Nagy-Britannia a 2004-es EU-bővítés után azonnal megnyitotta munkapiacát az új kelet-európai tagállamok előtt, és azóta hivatalos becslések szerint több mint félmillióan érkeztek munkavállalás céljából az új EU-országokból; kétharmaduk lengyel.