Virtuális rendőrök figyelik a kínai internetezőket

Infostart
2007. szeptember 3. 08:47
A pekingi internetezők hamarosan megismerhetik azokat a rajzolt rendőrfigurákat, amelyek a világháló használata közben félóránként ugranak fel a monitoron, hogy figyelmeztessék a netezőt: ne nézegesse a nem ajánlott tartalmakat.

Miközben a kína kommunista párt az ötéves kongresszusára készül, a jogvédő szervezetek szerint az állami szervek megpróbálnak egyre nagyobb nyomást gyakorolni az emberekre, és korlátozni a szabad véleménynyilvánítást.

A hivatalos álláspont szerint Jing és Cha, a két "netzsarut" - nevüket a rendőr szó kínai változatából kapták - a bűncselekmények megelőzése érdekében hozták létre.

Egy másik tisztviselő szerint fontos, hogy ellenőrizzék azokat az információkat, amelyek szétverhetik a társadalom stabilitását.

A két alak szombattól a 13 legkedveltebb honlapon jelenik majd meg, de a tervek szerint év végéig Peking valamennyi internetes oldalán elhelyezik.

A figurák egyrészt figyelmeztetik a felhasználókat, hogy a szabályok szerint használják az internetet, és egyben elvezeti a felhasználókat egy honlapra, amelyen jelenthetik, ha "egészségtelen" oldalra találtak.

Bár Kínában a kormány tűzfalat építtetett be a rendszerbe, hogy az általuk nem ajánlott honlapokat ne látogassák, egyre többen próbálják meg kikerülni ezeket.