Huszonöt tálib harcost öltek meg Afganisztán déli részén

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 2. 17:15
Huszonöt fundamentalista iszlám fegyverest öltek meg afgán katonák és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciós erők egy tálib parancsnoki központ elleni rajtaütésben Afganisztán déli részén - jelentették be vasárnap a koalíciós erők.

A biztonsági erők két épületegyüttes ellen indítottak támadást szombaton késő este Kandahártól délnyugatra, miután három héten át megfigyelés alatt tartották a területet és olyan értesülések birtokába jutottak, hogy a tálibok erről a bázisról próbálják helyreállítani az övezet feletti - tavaly elvesztett - ellenőrzésüket.

A támaszpontra behatolva a katonák golyózáporba kerültek és egy feléjük rohanó férfi öngyilkos merényletet akart elkövetni, de kudarcot vallott.

"A hírszerzés feltételezése szerint a hét építményből álló táborban számos olyan felkelővezér tartózkodott, aki afgán és koalíciós katonák halálát okozó támadásokért és rajtaütésekért felelős. Becslések szerint 25 lázadó vesztette életét az esti hadműveletben" - olvasható a koalíció közleményében. A harcokban, amelyek során légicsapásokat is mértek a tálib támaszpontra, sem koalíciós, sem afgán katonák nem sebesültek meg. A lázadók mostanáig nem számoltak be veszteségről és független forrás nem erősítette meg az áldozatok számát.

A lerombolt parancsnoki központ a Kandahárt Herát városával összekötő út közelében működött. A kandahári hatóságok péntek óta négy pakisztáni letartóztatásáról számoltak be, akik a gyanú szerint öngyilkos merényletek szakértői.

A kabuli hatóságok szombaton hatvan feltételezett tálib harcos elestét jelentették be a pakisztáni határ közelében, valamint Gázni tartományban, ahol a héten kiszabadult dél-koreai túszokat tartották fogva.

A tálibok 1996-ban Kandahárban ütötték fel főhadiszállásokat, ahonnan Afganisztánt irányították, Pakisztánból érkezett szélsőségesek és az al-Kaida terroristáinak támogatásával. Hatalmukat 2001-ben döntötte meg az Egyesült Államok vezette nemzetközi erő, azóta harcolnak az afgán biztonsági erők - mintegy 110 ezer rendőr és katona -, valamint az országban állomásozó több mint 50 ezer nyugati katona ellen.

Idén több mint 4200 ember - többségében fundamentalista fegyveres - vesztette életét összecsapásokban és merényletekben az ázsiai országban.