Tovább bővítik az orosz nukleáris csapásmérő erőt

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 1. 15:57
Decemberben újabb interkontinentális ballisztikus rakétákat állít rendszerbe Oroszország - jelentették az orosz médiumok.

Bár az újabb Topol-M típusú rakéták hadrendbe állítását már korábban elhatározták, az eseménynek fokozott jelentőséget ad az Egyesült Államok és Oroszország közötti feszültség, amelynek legfőbb okát a rakétavédelmi rendszer Csehországba és Lengyelországba telepíteni tervezett elemei adják.

A több robbanófejjel felszerelhető, 22 méter hosszú Topol-M rakétákat a Moszkvától 240 kilométerrel északkeletre fekvő Tejkovo közelében állítják majd szolgálatba, a mennyiségüket nem közölték.

Nyikolaj Szolovcov, az orosz rakétaerők parancsnoka kijelentette: teljesen biztos abban, hogy decemberre harckészültségbe tudják helyezni a tejkovói rakétás hadosztályt.

A Topol-M első változatát a kilencvenes években fejlesztették ki; a változatai rakétasilóból és mozgatható állásról indíthatók.

A következő években rendszerbe állítandó RS-24 jelű rakétákkal együtt a Topol-M rakéták alkotják majd az orosz nukleáris csapásmérő erő legfontosabb részét.