"A következő napokban komoly veszéllyel kell szembenéznünk"

Infostart
2007. augusztus 30. 10:38
Görögországban öt falu lakóit költöztették ki a hatóságok a tűz miatt a Peloponnészosz félsziget nyugati részén. Közben a görög parlamentnél mintegy nyolcezer ember tüntetett a politikusok tehetetlensége miatt, kevesebb mint három héttel a választások előtt.

Élisz tartományban péntek óta öt repülőgép és négy helikopter oltja a lángokat - mondta el a görög tűzoltóság szóvivője, aki hozzátette: Évia szigetén tovább tombol egy nagy kiterjedésű erdőtűz, ami lakott települést nem veszélyeztet.

"A következő napokban komoly veszéllyel kell szembenéznünk, hiszen a tüzek bármikor újra fellobbanhatnak, ezért továbbra is nagy erőket összpontosítunk a helyszínekre" - jelentette ki Nikos Diamandis.

Tüntetés a politikusok ellen

Közben a fővárosban, Athénban mintegy nyolcezer ember tüntetett a politikusok tehetetlensége miatt. "Elegem van a politikusok apátiájából és képmutatásából. Dühít, hogy hagytuk megtörténni ezt a tragédiát" - mondta például a 24 éves Apostolis Giannakidis a Reuters brit hírügynökségnek.

Szerdán közös európai katasztrófavédelmi hálózat kiépítését sürgetette Fazakas Szabolcs európai parlamenti képviselő.

A szocialista politikus Brüsszelben a görög erdőtüzekkel összefüggésben úgy fogalmazott: Európa-szerte évek óta rendszeresen előfordulnak jelentős természeti katasztrófák, az érintett országok azonban magukra maradnak, és az európai segítség nem, vagy csak késve érkezik meg.

A kezdeményezését egyhangúlag támogatta a szocialista frakció, a javaslatot már a jövő heti plenáris ülésen napirendre tűzik.

Péntek reggel indulnak haza a magyar tűzoltók

Görögországban már 64 halálos áldozata van az erdőtüzeknek, amelyek többségét a hatóságok gyanúja szerint gyújtogatás okozta.

Cziva Oszkár ezredes, az oltásban segítő magyar tűzoltóegység vezetője az InfoRádióban elmondta: a csoport péntek reggel indul haza Görögországból.