A jegesmedvék pusztulásához vezethet az Északi-sark lerohanása

Infostart
2007. augusztus 27. 15:27
A WWF nemzetközi természetvédő szervezet szerint csak egy regionális egyezmény tehetné lehetővé, hogy ne kezdődjön meg az Északi-sarkon található szénhidrogénkészlet nyakló nélküli kitermelése, amely évtizedekig elegendő energia-utánpótlást tenne lehetővé.

Kiss Mónika, a WWF Magyarország munkatársa ugyanakkor figyelmeztetett: a globális felmelegedés által leginkább érintett Északi-sark vidékén már most is számos jegesmedve életébe került a klímaváltozás.

Az Északi-sark a globális felmelegedés által leginkább veszélyeztetett része a Földnek. Egyes becslések szerint 2050-re az átlagos középhőmérséklet akár 6 Celsius fokkal is emelkedhet itt.

Fogynak a jegesmedvék

A felmelegedés hatására már most is egyre rövidebb az az időszak, amikor a jegesmedvék feltölthetik magukat zsírral. Az az időszak, amikor a tengerek be vannak fagyva, és a fókáknak a légzőnyílásaikhoz kell feljönniük levegőt venni.

A medvék csak itt tudják elfogni őket, a fókák ugyanis sokkal jobban úsznak a legnagyobb testű ragadozónál.

Ha pedig a jegesmedvék kevesebb fókát fognak el, kevesebb zsírt tudnak magukhoz venni. Ennek eredményeként a tömegük 30-40 kilogrammal csökkent, és közülük egyre többen halnak éhen.

Kiss Mónika elmondta az is, hogy a világ kőolajkészletének csaknem negyede található ezen a vidéken. Ez a mennyiség akár több évtizedre is ellátná az egész emberiséget.

Hozzátette: ha az ásványkincsre pályázó országok megrohannák ezt a vidéket, azzal tönkretennék annak ökoszisztémáját. Ezért szerinte nemzetközi egyezménynek kellene szabályoznia azt, hogy mikor milyen mennyiségű kőolaj termelhető ki innen.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást