A szlovákok többsége nem hisz Malina Hedvignek

Infostart
2007. augusztus 24. 13:37
A szlovák lakosság többsége nem hisz Malina Hedvignek - derül ki egy nemrég végzett közvélemény-kutatásból. A szlovákiai magyarok zöme viszont úgy véli, a diáklány igazat mond.

A közvélemény-kutatást a Sme című napilap megbízásából az MVK ügynökség végezte, abból az alkalomból, hogy holnap lesz egy éve a diáklány elleni incidensnek.

Az 1.200 ember megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint Szlovákia lakosságának csak 12,3 százaléka hiszi el, hogy Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát szlovák szélsőségesek verték meg azért, mert mint a lány állítja: magyarul beszélt.

A válaszadók 47 százaléka elhiszi, hogy a diáklány elleni támadásra valóban sor került.

Megdöbbentő viszont, hogy a megkérdezettek csaknem 13 százaléka úgy ítéli meg: a lányt magyar szélsőségesek verték meg azzal a szándékkal, hogy fokozzák a Szlovákiában akkor kialakult nemzetiségi feszültséget.

A szlovákiai magyarok 72 százaléka fenntartás nélkül elhiszi, hogy a lány támadói szlovák szélsőségesek voltak.

A szlovák pártok szimpatizánsai közül leginkább a kereszténydemokrata mozgalom hívei hisznek Malina Hedvignek, egynegyedük úgy gondolja, hogy szlovák szélsőségesek áldozata lett a diáklány.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint a bíróság pártatlanul és igazságosan dönt majd az ügyben, ennek ellenkezőjét mindössze 28 százalékuk véli.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást