Igaz történet: a kalózok fogságába esett tengerészek kálváriája

Infostart
2007. augusztus 23. 15:40
Több hónap után kiszabadult a kalózok fogságából az az öt dán tengerész, akiket hajójukkal együtt még júniusban raboltak el a szomáliai partok közelében. Dánia ugyanis jóváhagyta, hogy másfél millió dolláros váltságdíjat fizessenek a legénységért és a hajóért.

A Kenyába tartó Danica White nevű teherhajót még június másodikán támadták meg fegyveres kalózok, a szomáliai partoktól 240 tengeri mérföldre.

Az öt tengerész tehát közel három hónapig raboskodott a fogságukban. Miután azonban egy biztonsági cég kifizette a másfél millió dolláros váltságdíjat, a fegyveresek átadták a
hajót és legénységét egy francia hadihajónak.

A dán média jelentései szerint az összeg átutalását a hajó tulajdonosa, Joergen Folmer üzletember hagyta jóvá, de ő maga nem volt hajlandó megerősíteni a váltságdíj összegéről elhangzott tudósításokat.

A dán hatóságok szerint a kiszabadult tengerészek jól
vannak, bár megviselték őket az események. Például át kellett élniük, hogy nyugati csatahajók megfenyegették fogvatartóikat, de nem indítottak akciók a kiszabadításukra.

Néhány nappal a kalóztámadás után egy amerikai csatahajó lövéseket adott le a Danica irányában és megsemmisítette azt a három motorcsónakot, amelyen a kalózok megközelítették a hajót.

Miután azonban a rablók szomáliai felségvizekre hajóztak a Danicával, az amerikaiak feladták az üldözést.

Tudósítók megjegyzik, hogy Szomália partvidéke a világ egyik legveszélyesebb környéke a hajósok számára. A szomáli kalózok tapasztalt, jól képzett harcosok, akik még a legújabb műholdas helyzetmeghatározó rendszereket is jól ismerik és használják.

Gyakran vesznek célba utasszállító és teherhajókat, amelyeket vagy kifosztanak, vagy váltságdíjért cserébe adnak vissza.

A pénzen általában fegyvereket vesznek, melyeket többek között a Szomáliát évtizedek óta sújtó polgárháborúban használnak fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást