A nagykoalíció lenne a megoldás a válságra?

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 23. 21:06
Belgiumban visszaadta a kormányalakítási megbízást II. Albertnek a kijelölt kormányfő. A sikertelen kormányalakítási tárgyalások miatt válság alakult ki az országban.

Yves Leterme kijelölt kormányfő azután döntött a kormányalakítási megbízatás visszaadása mellett, hogy két és fél hónappal a júniusi választások után sem sikerült koalíciót létrehoznia.

Eközben egyre többen vélekedtek úgy, hogy a flamand és a vallon kereszténydemokraták, illetve liberálisok nagykoalíciója lenne a legjobb megoldás a válság megszüntetésére.

A 10 milliós Belgiumban hat parlament és hat kormány van. A legtöbb jogkör a szövetségi parlament és kormány kezében összpontosul, emellett egy-egy tartományi parlament és kormány működik Flandriában, Vallóniában, valamint Brüsszelben.

Saját parlamentje és kormánya van a három népközösségnek is: a holland ajkú flamandoknak, a franciául beszélő vallonoknak és a kis számú német ajkúaknak.

II. Albert király a hétvégén külön-külön is tárgyalt a pártvezetőkkel, de nem tudta rávenni a francia ajkú vallonok pártjait arra, hogy munkaügyi, közlekedési, igazságügyi és főként pénzügyi kérdésekben bővítsék a tartományok jogkörét.